Expozițiile, gazde primitoare pentru arte și profesii
Numărul 6, 14-20 feb. 2024 » Eveniment
Datele statistice atestă că, în această lună, februarie 2024, se înregistrează un „vârf” al manifestărilor expoziționale desfășurate pretutindeni în țară, prin afirmarea unor autentice valori culturale și artistice. Avem în vedere mai ales manifestările care au marcat și marchează definitoriu amploarea și calitatea activităților expoziționale, precum cele dedicate lui Constantin Brâncuși, la Timișoara, și lui Salvador Dalí, la București. Acestea sunt completate de acțiunile desfășurate la nivel local, prin valorificarea unor resurse considerabile, nu numai ale artiștilor din zonă, ci și prin schimburi cultural-artistice la scara întregii țări.
Fie că este vorba despre expoziții tematice, fie despre lucrările de gen se remarcă și promovarea unor creații din domenii mai puțin cunoscute marelui public. În acest fel, se pune accentul pe valoare și pe satisfacerea gradului de interes al publicului larg.
Mai atrage atenția faptul că nu se abordează doar artele vizuale, ci și produse de certă utilitate. Între acestea, o dovadă concludentă este reprezentată de recentul vernisaj al unei expoziții găzduite de Palatul Suțu, ca o completare la colecțiile deținute de Muzeul Municipiului București. Expoziția este intitulată „Leacuri și remedii din drogheriile bucureștene. O călătorie arheologică în secolul XIX”. Organizatorii și-au propus să redea și atmosfera din acele vremuri, aducând în prim-plan mărturii despre activitatea drogheriilor, în conexiune cu cea a farmaciilor. Proiectul prezintă, cu precădere, recipiente cosmetice și instrumente medicale descoperite în timpul cercetărilor arheologice, realizate de-a lungul timpului în București.
Preparatele lichide și pulberile, pastilele, cremele erau depozitate și comercializate în recipiente simple, realizate din sticlă, ceramică sau porțelan, pe care erau lipite bucăți de hârtie care ofereau informații despre conținut și utilizare. Un interes special prezintă etichetele care au „supraviețuit” atestând activități industriale și comerciale consonante cu cele din țările dezvoltate. Drogheriile vindeau și leacuri pentru bolile răspândite în acea perioadă, precum tuberculoza, malaria, hepatita. De asemenea, expoziția reconstituie atmosfera din lumea afacerilor derulate în sferele farmaceutice și din drogherii, ceea ce reprezintă momente semnificative din istoria producției industriale și a comerțului în România.
Expoziția poate fi vizitată până la 31 martie a.c.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane