Expresii și expresivitate
Numărul 7, 26 febr. - 4 mar. 2019 » La început a fost cuvântul...
Este cât se poate de firească preocuparea de a da în scris și verbal cât mai multă expresivitate comunicării noastre, inclusiv în relațiile de natură profesională. Bineînțeles, un asemenea demers trebuie să respecte și regulile gramaticalo-logice.
Într-o revistă săptămânală, a apărut un studiu în care autorul a recurs la formule de tipul „un erudit învățat” și „savant erudit”. Ambele formule sunt pleonastice deoarece nu pot exista „învățați” și nici „savanți”… neerudiți. „Erudit” însemnă, tocmai, un om „învățat”, cel care se caracterizează prin cunoștințe profunde și vaste.
În dorința de a-și demonstra „erudiția”, unii comentatori recurg nu numai la un număr exagerat de neologisme, ci și la expresii care se vor șocante, deosebit de percutante. Astfel, într-o dezbatere televizată, unul dintre participanți a afirmat: „Abilitățile profesionale presupun existența unor dexterități care readuc, din nou, în atenție prăpastia adâncă și falia dintre necesități și posibilități”. Or, „abilitățile” sunt sinonime cu „dexteritățile”; este greșit să se recurgă la formula „din nou” atunci când este vorba despre „readucere”; „prăpastia” care nu ar fi „adâncă” nu ar mai fi… „prăpastie”, iar „falia” este echivalentul… „prăpastiei”.
Prin urmare, dacă dorim să fim expresivi (adică elocvenți, plastici, sugestivi), trebuie să dăm fiecărei „expresii” sensul și semnificațiile consacrate în dicționarele care ne stau, cu generozitate, la dispoziție. Efortul de a le consulta este mic, dar efectele incomensurabile. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile