EY: 59% dintre companiile din întreaga lume plănuiesc tranzacții în următorul an, pe fondul remodelării portofoliilor
Numărul 15-16, 23 apr. - 13 mai 2019 » Lumea în care trăim
În pofida unui mediu geopolitic tot mai complex, apetitul pentru fuziuni și achiziții (M&A) de la nivel global înregistrează un record al ultimilor 10 ani, potrivit celei de-a 20-a ediții a raportului Global Capital Confidence Barometer (CCB), un studiu bianual derulat de EY în rândul a peste 2.900 de directori executivi din 47 de țări. Companiile continuă să folosească achizițiile pentru a-și construi bazele unei creșteri viitoare solide, pe fondul unei incertitudini în creștere. Aproape șase din zece companii la nivel mondial (59%) planifică acum să facă o achiziție în anul următor, în creștere de la 52% cu 12 luni în urmă.
De asemenea, directorii executivi se așteaptă ca omologii lor să fie activi la masa negocierilor, 92% dintre respondenți preconizând că piața M&A globală va crește în următorul an, față de 86% în aprilie 2018.
Intențiile M&A sunt susținute de o încredere mai mare în rândul corporațiilor. În contrast net cu opinia multor economiști, care prezic o creștere mai lentă, și în pofida incertitudinilor geopolitice, directorii executivi din întreaga lume sunt mai optimiști cu privire la perspectivele macroeconomice. O majoritate covârșitoare a respondenților (93%) consideră că economia globală se îmbunătățește, marcând o creștere de 20 de procente a așteptărilor pozitive față de 73% în urmă cu un an. Această perspectivă ambițioasă în rândul directorilor executivi este reflectată de estimările optimiste ale performanțelor lor viitoare: 76% dintre respondenți preconizează o creștere a veniturilor între 6% și 15% în următorul an.
Deși se concentrează asupra tranzacțiilor și creșterii, directorii executivi nu pierd din vedere riscurile. O treime dintre aceștia (33%) consideră că principalul motiv de îngrijorare este o potențială încetinire a creșterii economice, deși nu se așteaptă ca aceasta să aibă loc. 27% dintre executivi consideră că incertitudinile geopolitice, comerciale și cele legate de reglementare reprezintă cele mai mari riscuri externe pentru dezvoltarea companiilor lor.
„România continuă să fie atractivă pentru investitorii străini, ca urmare a unei performanțe în creștere a consumului și a puterii de cumpărare. Sectoarele de interes sunt atât cele tradiționale, precum cel al petrolului și gazelor sau al energiei, cât și cel de tehnologie, care înregistrează o efervescență crescută”, a declarat Florin Vasilică, liderul Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică, EY România.
Remodelarea portofoliilor pentru reinventarea viitorului
Pe măsură ce ritmul inovațiilor și al schimbărilor se accelerează, crește și frecvența reexaminărilor portofoliilor. Peste o treime dintre companii (41%) își reexaminează portofoliile la fiecare trei luni, față de mai puțin de 10% dintre acestea cu un an în urmă. Revizuirile frecvente de portofoliu le permit companiilor să identifice mai ușor și mai rapid zonele de investiții și achiziții, să decidă asupra activelor care ar trebuie cedate și să își îmbunătățească strategiile de alocare a capitalului.
Și presiunile acționarilor activiști declanșează evaluări de portofoliu mai frecvente. Aceste presiuni pentru remodelarea portofoliilor sunt direcționate spre reconfigurarea operațiunilor sau a amprentei geografice (35% dintre respondenți) și spre cedarea de active (28%). De asemenea, aceste presiuni se concentrează asupra unei achiziții în cazul a peste o treime dintre respondenți (37%).
Regatul Unit urcă pe primul loc în topul destinațiilor pentru investiții, iar China se orientează spre piața americană
În pofida persistenței incertitudinilor legate de intenția de a părăsi Uniunea Europeană (UE), Regatul Unit urcă pe primul loc în topul destinațiilor pentru investiții, pentru prima dată în istoria de zece ani a studiului, după ce în octombrie 2016 se clasa pe a șaptea poziție. Devansează astfel SUA, care au deținut primul loc încă din 2014. Regatul Unit este urmat de Statele Unite, Germania, China, Franța, Canada, India, Australia, Brazilia și Emiratele Arabe Unite.
Deși poziția din top a Regatului Unit poate fi o surpriză pentru unii, ținând cont de actualele incertitudini, activitatea M&A s-a menținut intensă în toată perioada de după referendumul din 2016 pentru ieșirea din UE, precizează autorii studiului. În 2018, 10% dintre tranzacțiile M&A la nivel global, cu o valoare totală de 400 miliarde de dolari, au avut loc în Regatul Unit, reprezentând al doilea cel mai bun an după criza financiară, tranzacțiile interne fiind impulsionate de intrările și ieșirile solide de capital.
O altă schimbare surprinzătoare în top este revenirea Chinei printre principalele cinci destinații de investiții, deși persistă îngrijorările în ceea ce privește accesul la piață și reciprocitatea cu SUA și UE.
Și, în ciuda problemelor legate de protecționism, SUA este o destinație principală de investiții pentru nouă din zece cei mai activi investitori transfrontalieri, printre care și China.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial