EY: 85% dintre directorii executivi din România planifică o dezinvestiție în următorii doi ani
Numărul 21-22, 2-15 iun. 2021 » Analize și sinteze
75% dintre respondenții români nu au obținut prețul preconizat în cea mai recentă cedare de active. În contextul unei intensificări a activității de dezinvestiții, directorii executivii de la nivel global, precum și cei din România, recunosc că obținerea câștigurilor scontate din cedările de active derulate a fost o provocare, potrivit studiului EY 2021 Global Corporate Divestment. Astfel, 75% dintre respondenții români au declarat că nu au reușit să obțină prețul așteptat în cea mai recentă cedare de active, o situație similară cu tendința globală (79% dintre respondenții la nivel global). În același timp – spun autorii studiului – 70% dintre directorii executivi români au declarat că deficiențele din analiza strategică și de portofoliu au afectat rezultatele așteptate din cedările de active, un procentaj mai mic față de cel global (77% din numărul total de respondenți la nivel mondial). În plus, conform răspunsurilor a 55% dintre respondenții locali, cea mai recentă dezinvestiție nu a generat impactul așteptat asupra multiplilor de evaluare ai companiei rămase, o pondere foarte apropiată de cea globală (56%).
„Această ediție a EY Global Divestment Study, care a sondat opiniile a peste 1.000 de directori executivi, inclusiv din România, a arătat că un procent record de companii (78%) în istoria de nouă ani a studiului păstrează un timp mult prea îndelungat unități de business care, deși au reprezentat la un moment dat un element esențial în portofoliu, consumă acum inutil resurse și capital care ar putea avea o alocare mai bună. La nivelul României, 75% dintre directorii executivi cuprinși în studiu confirmă că au păstrat prea mult timp în portofoliu unele active, deși ar fi trebuit să le cedeze”, se menționează într-un comunicat al EY. În pofida acestor provocări și în contextul în care companiile se confruntă cu decizii dificile în privința alocării capitalului, majoritatea respondenților (67% în România și 76% la nivel global) estimează o accelerare a planurilor lor de dezinvestiții ca efect al pandemiei. 85% dintre respondenții români intenționează să inițieze următoarea dezinvestiție sau cedare de active în următorii doi ani, cu mult peste procentajul de 56% dintre respondenții la nivel global.
„Indiferent unde își are sediul compania, deciziile de cedare a unor active sau dezinvestițiile se bazează, de prea multe ori, pe calcule pe termen scurt. Drept urmare, am constatat în cadrul primului studiu Global Divestment, care a inclus și companii cu sediul în România, o concordanță semnificativă între răspunsurile executivilor de la nivel global și cele ale executivilor locali. În fapt, cedările de active ar trebui să fie strâns corelate cu strategia generală a companiei și văzute ca o oportunitate de transformare. Înțelegerea rolului unei cedări de active în strategie este esențială pentru valorificarea unor noi surse de creștere și majorarea valorii pentru părțile interesate”, a declarat Liliana Bușoiu, Associate Partner, Transaction Diligence team leader, EY România, și responsabil cu servicii Sell and Separate în România.
90% dintre patricipanții români la studiu consideră că schimbările din mediul tehnologic influențează direct planurile de dezinvestiții. Factorii de mediu, sociali și de guvernanță (ESG) joacă un rol tot mai important în catalizarea activității de cedare de active. 65% dintre vânzătorii din România au declarat că aspectele legate de ESG influențează direct planurile privind cedarea de active, față de 46% la nivel global. În același timp, factorii ESG sunt mult mai importanți în zona EMEA (pentru 47% dintre respondenții din Europa, Orientul Mijlociu și Africa) decât pe continentul american (14%).
Studiul EY evidențiază, de asemenea, că aproape toți respondenții companiilor (90% în România și 94% pe plan mondial) consideră că schimbările din mediul tehnologic le influențează direct planurile privind cedarea de active, în creștere de la 59% la nivel global înainte de pandemia COVID-19. Fondurile atrase prin cedarea de active au fost investite în tehnologii care sprijină activitățile de bază (de 80% dintre directorii executivi din România, un procentaj foarte apropiat de cel înregistrat la nivel global – 79%) și în piețe noi, în produse sau zone geografice noi care aduc o poziționare mai bună pentru activele rămase (65% atât în România, cât și la nivel global).
EY Global Corporate Divestment Study este un studiu anual care sondează membrii conducerilor executive ale marilor companii din toată lumea, derulat de Thought Leadership Consulting, o companie care face parte din grupul Euromoney Institutional Investor. Rezultatele se bazează pe un chestionar aplicat online la care au participat 1.040 persoane cu funcții de conducere executivă din toată lumea, cuprinzând companii din 11 sectoare și 90% dintre respondenți deținând funcții de CEO, CFO sau alte funcții de conducere executivă. La nivel local, au fost analizate 20 de răspunsuri oferite de executivi ai unor companii cu sediul în România, cu venituri de peste 250 milioane dolari și care au realizat cel puțin o cedare de active în ultimii trei ani.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial