EY: Companiile din sectorul financiar global își remodelează funcția fiscală pe fondul presiunilor economice
Numărul 5, 7-13 feb. 2024 » Lumea în care trăim
Majoritatea companiilor globale din sectorul financiar (97%) își remodelează funcția fiscală din cauza presiunilor economice și a provocărilor sporite în materie de reglementare, relevă sondajul pe teme financiar-fiscale derulat de EY la nivel internațional în sectorul serviciilor financiare, relatează Agerpres. Potrivit rezultatelor "EY Tax and Finance Operations Survey" - TFO 2023, industria serviciilor financiare se mai confruntă, la nivel global, cu concurența în domeniul serviciilor financiare venită din partea unor "nativi digital", adesea mult mai agili în ceea ce privește modalitatea de operare în piață. "Pentru a putea concura în acest mediu competitiv, societățile din domeniul serviciilor financiare trebuie să inoveze continuu și să optimizeze atât modelul lor de operare, cât și produsele pe care le oferă clienților", se menționează în concluziile sondajului citat.
Cercetarea EY arată că băncile fac eforturi mari de transformare, iar 38% dintre lideri afirmă că ajustările făcute nu au rezultate satisfăcătoare în raport cu indicatorii de performanță.
"Băncile și celelalte companii din domeniul serviciilor financiare, societățile de asigurări și managementul activelor au nevoie de un plan pentru a adresa un domeniu-cheie pentru industria serviciilor financiare, Pilonul 2 al programului OCDE privind erodarea bazei de impozitare și transferul profiturilor (BEPS 2.0). Peste 82% dintre respondenți se așteaptă la un impact moderat sau semnificativ ca urmare a punerii în aplicare a BEPS 2.0, ceea ce înseamnă că pregătesc un plan de acțiune pentru a îndeplini cerințele și a evita controversele fiscale", sunt de părere consultanții EY.
Conform sondajului de specialitate, 66% dintre companiile din domeniul serviciilor financiare declară că incapacitatea de a executa un plan sustenabil pentru date și tehnologie reprezintă cel mai mare obstacol care împiedică funcțiile fiscale și financiare să-și îndeplinească scopul și viziunea.
Totodată, peste jumătate (51%) dintre entitățile intervievate susțin că personalul lor din domeniul fiscal trebuie să își dezvolte competențele tehnice în domeniul datelor, proceselor și tehnologiei în următorii trei ani.
În plus, 34% dintre respondenții din sectorul bancar au dezvăluit că s-au confruntat cu un incident fiscal operațional important sau foarte important, în ultimele 12 luni, alături de 58% care au avut un incident "oarecum important".
De asemenea, doar 19% dintre companiile de asigurări au finalizat o evaluare a impactului atât în ceea ce privește modelarea ratei efective de impozitare, cât și cerințele privind datele.
Volatilitatea pieței bursiere globale continuă să fie o temă dominantă în domeniul managementului activelor - instabilitatea geopolitică, inflația persistentă și creșterea ratei dobânzii sunt trei factori-cheie care creează presiuni, subliniază experții EY. În acest context, 76% din companiile de management al activelor declară că nu au un plan sustenabil în ceea ce privește datele și tehnologia, procentaj în creștere, față de 39% cât a fost rezultatul din sondajul din anul 2022.
În ceea ce privește BEPS 2.0, managerii de active au fost mai predispuși decât ceilalți jucători din industria financiară să spună că schimbările ar avea un impact "minim" asupra strategiilor lor de planificare fiscală și a deciziilor de afaceri (29%, comparativ cu 16% per ansamblu în sectorul de servicii financiare).
Sondajul EY TFO evidențiază faptul că entitățile din sectorul serviciilor financiare au înțeles necesitatea de a se transforma, 97% dintre acestea declarând că au ca prioritate schimbarea modelelor lor de operare fiscală și financiară, în creștere de la 87%, în 2022, respectiv de la 82%, în 2018.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național