EY România: Interesul pe piața locală de fuziuni și achiziții rămâne la un nivel apropiat de cel record
Numărul 10, 20-26 martie 2018 » Analize și sinteze
Anul 2017 a reprezentat unul dintre cei mai activi pentru piața locală de fuziuni și achiziții (M&A). Numărul tranzacțiilor a crescut cu aproximativ 28%, în timp ce valoarea medie a tranzacțiilor a scăzut ușor. Creșterea consumului, a veniturilor disponibile și a avantajelor generate de poziția geostrategică a țării noastre au fost factorii care au atras interesul investitorilor mai mult ca altădată, relevă, într-un comunicat, analiștii companiei de consultanță și audit EY România.
„Pentru România, contextul anului trecut a fost cel mai bun, atât din punct de vedere macroeconomic, cât și geopolitic. Ca totdeauna, există și puncte de preocupare la nivel macroeconomic – venite în principal din sectorul fiscal, dar și din relația cu Uniunea Europeană. Ținând cont de situația țărilor din regiune – Ucraina, Grecia și Turcia – este evident că România a beneficiat în urma acestui context geopolitic din ultimii trei-patru ani. Creșterea susținută a PIB-ului a dus la crearea unui climat de încredere pentru investitori, asigurând firmelor locale un ritm de dezvoltare superior”, a subliniat Florin Vasilică, liderul departamentului de asistență în tranzacții al EY România.
„La nivel regional, tranzacțiile domestice (cumpărătorul și vânzătorul provin din aceeași piață – n.r.) din Europa Centrală și de Sud-Est au reprezentat puțin peste jumătate din numărul total de tranzacții. Ponderea tranzacțiilor outbound, unde investitorul provine din această regiune, iar compania țintă din afara ei, a crescut ușor, de la 12% în 2016, la 14% în 2017”, se menționează în comunicat.
Tranzacțiile domestice, unde cumpărătorul și vânzătorul provin din aceeași piață, au fost majoritare și în România, cu o pondere de 67%. Cele mai active industrii în fuziuni și achiziții în 2017 la nivel local au fost: producție, IT, industria farmaceutică și a serviciilor de sănătate, energie și minerit, industria bancară și a serviciilor financiare. Cei mai mulți investitori străini care au ales să investească în România au provenit, în 2017, din SUA, Germania și Republica Cehă.
„Am remarcat că pe piață au apărut în general investitori care anterior nu erau interesați de România. Un motiv poate fi și faptul că au apărut tranzacții de valori mai mari. Mai mult, unele dintre fondurile mari și-au redus pragul de intrare și se uită acum și către partea aceasta a lumii. Până acum, în general, antreprenorii români nu au fost foarte dispuși să iasă în afara granițelor țării pentru achiziții. Mulți se tem că ar putea pierde controlul businessului, însă un prim pas pentru ca acest tip de achiziție să se facă mai ușor ar fi ca firmele locale să implementeze un sistem de guvernanță corporativă solid”, a mai relevat Florin Vasilică.
Piețele emergente, așa cum este și cea românească, au potențial mai bun de creștere față de cele din Vest
Intențiile de a încheia tranzacții pe piața locală în 2018 rămân la un nivel foarte ridicat. Peste jumătate dintre companii (53%) intenționează să desfășoare activități de M&A anul acesta. Antreprenorii români vor continua să caute soluții de exit din afacerile mature pe care le-au dezvoltat, în timp ce investitorii strategici la nivel regional și local vor continua să își extindă prezența și să își consolideze cota de piață. „Costul în creștere al energiei și al forței de muncă va tempera perspectivele de creștere ale economiei locale. Deși liderii de business și-au temperat așteptările privind starea economiei românești, 84% dintre aceștia se așteaptă în continuare ca situația economică să rămână la nivelul actual sau chiar să se îmbunătățească. Piețele emergente, așa cum este și cea românească, au potențial mai bun de creștere față de cele din Vest, care sunt deja mature”, adaugă Florin Vasilică.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial