Fabio Panetta (BCE) solicită accelerarea adoptării euro digital
Numărul 42, 10-16 nov. 2021 » Conectarea la era digitală
Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să emită un euro digital deoarece, dacă ar ceda complet spațiul inițiativelor din sectorul privat, cum ar fi stablecoins (monedele stabile), ar putea pune în pericol stabilitatea financiară și ar slăbi rolul băncii centrale, a afirmat Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, transmite Reuters, preluată de Agerpres. BCE intenționează să se alăture tendinței de creștere a plăților fără numerar, care s-a amplificat odată cu pandemia de Covid-19. Euro digital va permite gospodăriilor și companiilor să depună direct această monedă la un cont deschis la banca centrală, la care până acum accesul era rezervat doar băncilor comerciale. Acești bani vor fi protejați împotriva oricărui risc de pierdere, un argument puternic într-un moment în care proiectul de garantare europeană a depozitelor este în impas.
BCE promite o utilizare rapidă, facilă și complet sigură pentru achitarea cumpărăturilor la supermarket, online via o aplicație pe smartphone de exemplu, precum și în afara domeniului online cu ajutorul cardurilor de plăți similare cardurilor de debit.
„Așa cum timbrele poștale au pierdut mult din utilitate odată cu apariția internetului și a email-ului, tot așa numerarul și-ar putea pierde relevanța într-o economie care devine din ce în ce mai digitală. Dacă acest scenariu se va materializa, ar slăbi eficiența banilor băncii centrale ca ancoră monetară”, a avertizat Panetta.
Monedele digitale bancare centrale (CBDC), care încă trec prin băncile comerciale, vor reprezenta o garanție din partea băncii centrale, oferind siguranță utlizatorilor deoarece nu vor fi afectate de situația financiară a băncilor sau a furnizorilor de servicii de plăți.
Dar Fabio Panetta a respins argumentul că monedele stabile din sectorul privat ar face inutile CBDC deoarece inițiativele private prezintă riscuri care sunt deseori amplificate în timpul crizelor. „Istoria arată că stabilitatea financiară și încrederea publică în bani necesită bani publici utilizați pe scară largă alături de banii privați”, a explicat oficialul BCE.
Băncile centrale din Europa, Marea Britanie și Statele Unite iau în considerare lansarea de CBDC, dar numai Banca Chinei a adoptat măsuri concrete lansând studii.
În acest moment, este în desfășurare un proiect separat, condus de Banca Reglementelor Internaționale, care explorează folosirea monedelor digitale bancare centrale pentru plățile transfrontaliere. În proiect sunt implicate băncile centrale din China, Hong Kong, Thailanda și Emiratele Arabe Unite (UAE).
Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le dețin să facă plăți prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice