Fabricile de îngrășăminte din Europa ar putea să își închidă definitiv porțile
Telex » Știri 14 octombrie 2021
Închiderile temporare ale unor fabrici de îngrășăminte din Europa, din cauza creșterii explozive a prețului gazelor naturale, ar putea să se transforme în închideri permanente, a avertizat o organizație care reprezintă interesele producătorilor de îngrășăminte, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Gazele naturale, utilizate ca materie primă pentru îngrășămintele pe bază de azot, sunt responsabile pentru până la 80% din costurile de producție, a subliniat Fertilizers Europe într-un comunicat de presă. Potrivit acestei organizații, prețurile excepțional de mari înregistrate în prezent la gaze naturale au forțat deja numeroase fabrici de îngrășăminte să își reducă producția, iar setul de măsuri propuse de Comisia Europeană nu este suficient pentru a rezolva șocul creșterii prețurilor.
„Dacă această situație nu va fi rezolvată urgent, există un pericol real ca închiderile temporare să conducă la închideri permanente sau la relocarea sectorului nostru în afara Europei”, a avertizat Jacob Hansen, director general la Fertilizers Europe, organism care reprezintă 17 producători de îngrășăminte și opt asociații naționale ale producătorilor de îngrășăminte.
Prețurile europene de referință la gaze naturale au crescut cu aproximativ 250% în acest an, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia și a întreruperilor, ceea ce a dus și la creșterea costurilor angro la electricitate.
În Marea Britanie, prețul ridicat al gazelor naturale a forțat un producător de îngrășăminte să închidă două uzine, care produceau în paralel și dioxid de carbon alimentar, ceea ce reprezintă un pericol pentru industria alimentară.
La finele lunii septembrie, producătorul austriac de substanțe chimice Borealis AG, o divizie a grupului OMV, a anunțat că își va reduce producția de amoniu și „va analiza situația pentru perioada viitoare” cu privire la uzinele sale din Austria, Franța și Olanda.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice