Facilități pentru persoanele cu dizabilități
Numărul 26-27, 11-24 iulie 2017 » Curier legislativ
Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care va aduce o serie de beneficii persoanelor cu dizabilități și familiilor acestora.
Potrivit actului normativ, copiii cu handicap grav care beneficiază de îngrijiri paliative nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor urmând să fie valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani. De asemenea, persoanele cu dizabilități vor primi din oficiu prestația socială și nu vor mai fi obligate să depună o cerere în acest sens. Noile prevederi stabilesc faptul că prestația socială se acordă automat, după obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap, nemaifiind necesară depunerea unei cereri, așa cum prevedea varianta veche a legii.
Ordonanța de urgență mai are în vedere scutirea persoanelor cu handicap grav psihic și mintal de la plata contribuției datorate în centrele rezidențiale, măsură de care vor beneficia 5.150 de persoane aflate în categoria vizată.
Se va acorda, de asemenea, sprijin pentru familiile adulților cu handicap asistați în centrele rezidențiale. În prezent, obligația de întreținere pentru adulții cu handicap asistați în centre se întinde până la frați și surori, rudele în linie dreaptă, soț și soție. Modificarea adusă prin actul normativ a restrâns această obligație la soț și soție, părinți pentru copii și copii pentru părinți.
O altă prevedere importantă a ordonanței de urgență are în vedere crearea de oportunități de dezvoltare de servicii sociale de tip rezidențial (centre de zi, centre respiro și locuințe protejate) și pentru autoritățile locale, respectiv consiliile locale, cu scopul precis de a le aduce cât mai aproape de cetățean. Legea actuală permitea doar direcțiilor generale de asistență socială și protecția copiilor (DGASPC) să deschidă astfel de servicii publice, nu și autorităților locale. „Menționăm că o astfel de prevedere creează o oportunitate pentru primării, și nu obligația de a înființa servicii”, precizează reprezentanții Guvernului, într-un comunicat.
Noul act normativ face referire și la limbajul mimico-gestual, care va fi recunoscut oficial ca mijloc de comunicare specific persoanelor cu handicap auditiv. „Spre exemplu, persoanele cu deficiențe de auz vor putea beneficia de un interpret mimico-gestual la susținerea examenului de bacalaureat, în contextul în care s-a constatat o rată foarte mică de promovare a acestuia de către persoanele din această categorie, și anume de sub 1%. În același timp, măsura are menirea de unificare a limbajului mimico-gestual, în condițiile în care, în practică, s-a constatat existența mai multor regionalisme”, se arată în comunicat.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial