Facturile la energie ar putea rămâne plafonate și după 1 aprilie, a anunțat ministrul Sebastian Burduja
Telex » Știri astăzi, 9:29
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezentat două scenarii posibile pentru perioada de după 1 aprilie, când expiră actuala schemă de plafonare a prețurilor la energie. De asemenea, ministrul încurajează românii să verifice ofertele furnizorilor pe site-ul ANRE, relatează Mediafax.
Principala variantă luată în calcul este menținerea sistemului actual de compensare-plafonare, în contextul instabilității regionale cauzate de sistarea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina și situația din Republica Moldova.
Întrebat, la un post de televiziune, care va fi diferența între factura pe care o plătim acum la energie, la gaz, la curent, și factura pe care o vom plăti în momentul în care se va elimina această plafonare, Burduja a răspuns: „Apropo de data de 1 aprilie, e posibil să nu fie nicio diferență. Între scenariile pe masa noastră este să continuăm actuala schemă de compensare”.
Această schemă, „cu bune, cu rele”, a asigurat pentru români un preț stabil și rezonabil la facturi, a declarat ministrul.
„Un alt scenariu este să țintim mai bine sprijinul, adică românii care cu adevărat nu-și permit să plătească facturile la utilități, să beneficeze de un sprijin din partea statului român, sub forma unui voucher sau sub forma unui alt mecanism de compensare, astfel încât să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Dar, ca să liniștesc puțin temerile, dacă ne uităm pe ofertele de acum din piață, pe prețurile actuale, și le găsim pe site-ul ANRE, chiar îi rog pe toți românii să facă asta ... Să intre pe site-ul ANRE și să vadă ofertele și să o aleagă pe cea mai mică. De ce e foarte important, vă explic imediat. Vor vedea acolo oferte pe 12 luni, cam la 1 leu per kWh. Pentru un român care are astăzi consum acasă de peste 300 kWh pe lună, asta înseamnă o reducere a facturilor de la plafonul maxim de 1,3 lei per kWh la 1 leu. Deci o reducere de 30%”, a afirmat Burduja.
Întrebat dacă respectivele contractele nu înseamnă o bătaie de cap birocratică, ministrul spune: „Nu. Asta nu știu foarte mulți români. Deci e un proces care se face integral online și este extrem de rapid și foarte simplu. Mai mult, dacă românii ar face asta în număr mare, ce s-ar întâmpla? Ar pune presiune pe furnizori care ar coborî succesiv prețurile și ar veni cu oferte extrem de competitive”.
În ce privește consumatorii vulnerabili, Burduja menționează persoanele cu venituri reduse, de până la 2.000 de lei, însă această variantă ar avea nevoie de modificarea legislației privind consumatorul vulnerabil. Acum, 90.000 de gospodării se încadrează în această categorie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial