Fântânile urbane din Piața Unirii, omologate drept „Cel mai lung șir de fântâni coregrafice sincronizate din lume”
Telex » Știri 29 august 2019
La aproape un an de la inaugurarea Fântânilor Urbane din Piața Unirii și de la lansarea spectacolului de apă, muzică și lumini „Simfonia Apei”, acestea au fost recunoscute, omologate și publicate drept Cel Mai Lung Șir de Fântâni Coregrafice Sincronizate din Lume, de Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy), se precizează într-un comunicat.
Fântânile bucureștene din Piața Unirii, redeschise în anul 2018 după un amplu proces de reabilitare, sunt primele fântâni urbane care beneficiază de echipamente și tehnologie de ultimă generație, la nivel european. Până în prezent, au avut loc 70 de show-uri „Simfonia Apei”, la care au asistat, în zilele de weekend, peste 219.000 de turiști și bucureşteni.
Fântânile din Piața Unirii, construite la sfârșitul anilor ’80, reprezintă unul dintre cele mai lungi astfel de sisteme din lume (1,4 km), cu o suprafață a apei de 16.200 mp, unic prin modul de dispunere în centrul Capitalei. În 2018, companii de renume internațional, arhitecți, muzeografi, specialiști in divertisment cu apă și design audio video au făcut parte din echipa de proiect. Potrivit comunicatului, pentru reabilitarea fântânilor s-au utilizat echipamente și s-a implementat tehnologie de ultimă generație în materie de divertisment cu apă, unele elemente fiind unice în Europa, precum „High Speed Vario Master” - un grup de jeturi de apă care se mișcă rapid și transformă într-o clipă forma originală de jet vertical într-un caliciu de apă. În același timp, jeturile se rotesc după ritmurile muzicii, adăugând un plus dinamic și vizual în momentele de apogeu ale show-ului. Un alt efect spectaculos sunt jeturile de apă lansate de aer comprimat, care apar subit și care sunt integrate în sistem pentru a puncta coregrafia coordonată pe muzică, mai ales în timpul momentelor dramatice. În afara efectelor speciale menționate, „fundația” spectacolului este formată din multe jeturi de apă parabolice și verticale, controlabile, care pot fi iluminate puternic în orice culoare. Acestea sunt create de o multitudine de pompe, lumini și duze dinamice de ultimă generație. Pe cele patru „ecrane de apă” orientate spre cele patru puncte cardinale, de la fântâna centrală din Piața Unirii s-a creat o platformă multimedia imensă pe care se fac proiecțiile temei spectacolelor.
Toate echipamentele au fost instalate în bazinele și structurile deja existente. Abordarea reabilitării a presupus un „facelift” fântânilor care au numeroase caracteristici clasice. Sistemul monitorizat complet digital permite acum controlul oricărei unități individuale din cele 44 de fântâni independente, dispuse – după cum am mai menţionat – pe o lungime totală de aproape 1,4 km de-a lungul Bulevardului Unirii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național