FAO: Cel mai ridicat nivel al prețurilor la alimente din ultimii cinci ani, pe plan global
Telex » Știri 9 ianuarie 2020
Prețurile alimentelor la nivel mondial au crescut pentru a treia lună consecutiv, atingând cea mai ridicată valoare din ultimii cinci ani în decembrie, antrenate de creșterile prețurilor uleiurilor vegetale, zahărului și lactatelor, precum și de majorarea prețurilor la cereale, a anunțat Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a Națiunilor Unite, transmite Reuters, preluată de Mediafax.
Indicele prețurilor alimentare al organizației din cadrul ONU măsoară modificările lunare pentru un coș de cereale, semințe oleaginoase, produse lactate, carne și zahăr. Potrivit FAO, în luna decembrie 2019, indicele a crescut cu 2,5% față de luna precedentă, cu o medie de 181,7 puncte, înregistrând cel mai înalt nivel din decembrie 2014.
Pentru întregul an 2019, indicele a fost în medie de 171,5 puncte, cu 1,8% mai mare decât în 2018, sub pragul de 230 de puncte atins în 2011.
FAO precizează că indicele prețurilor cerealelor a crescut cu 1,4%, până la media de 164,3 puncte, condus de prețurile mai mari pentru grâu, după majorarea cererii în China și a apariției unor probleme de logistică în urma grevelor din Franța. Prețurile orezului au fost suferit modificări minore.
Referitor la prețurile uleiurilor vegetale, acestea s-au majorat puternic, indicele crescând cu 9,4%, până la 164,7 puncte în decembrie. Prețurile uleiului de palmier au crescut pentru a cincea lună consecutiv, în linie cu cererea de biodiesel, antrenând și uleiurile din soia, floarea-soarelui și rapiță.
Indicele prețurilor la lactate a fost în medie de 198,9 puncte în decembrie, în creștere cu 3,3%, cu prețuri mai mari la brânzeturi și lapte praf degresat, care au depășit prețurile untului și laptelui praf integral.
Totodată, indicele prețurilor la zahăr a crescut cu 4,8%, până la 190,3 puncte, în urma creșterii cererii de etanol cauzate de majorarea prețurilor la petrol.
În schimb, prețurile cărnii sunt aproape neschimbate față de noiembrie, indicele atingând nivelul de 191,6 puncte, prețurile mai mari ale cărnii de porc și oaie fiind echilibrate de scăderea prețurilor la carnea de vită.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile