FAO: Creşterea preţurilor mondiale la alimente s-a atenuat în iulie, pentru a doua lună consecutiv
Numărul 30-31, 13-26 august 2019 » Lumea în care trăim
Avansul indicelui global al preţurilor produselor alimentare s-a atenuat în iulie, pentru a doua lună consecutiv, pe fondul declinului preţurilor produselor lactate, zahărului şi ale unor cereale, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), potrivit agenţiei Reuters, citată de Agerpres. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În iulie, acest indice a avut o valoare de 170,9 de puncte, în scădere faţă de 172,7 puncte luna precedentă.
FAO a precizat că preţul lactatelor a scăzut în iulie cu 2,9% faţă de luna precedentă, a doua lună de declin consecutiv, şi este cu aproape 3% mai redus faţă de perioada similară din 2018. Cel mai semnificativ recul l-a înregistrat preţul untului, urmat de brânză şi lapte praf. De asemenea, preţul cerealelor a scăzut cu 2,7% în iulie faţă de luna precedentă, dar încă este cu 4,1% peste nivelul din iulie 2018, iar preţul zahărului a înregistrat un declin de 1,5% şi, respectiv, 0,6%.
În schimb a crescut preţul uleiurilor vegetale (cu 0,8%), şi este cu 11% peste nivelul din iulie 2018, în timp ce preţul cărnii a urcat cu 0,6%, a şasea lună de creştere moderată.
În a treia sa estimare pentru 2019, FAO previzionase luna trecută că producţia mondială de cereale se va situa la 2,685 miliarde tone, în creştere cu 1,2% faţă de nivelul din 2018. Viitoarea prognoză va fi publicată la 5 septembrie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național