FAO: În ianuarie s-au majorat prețurile mondiale la alimente
Numărul 5, 12-18 febr. 2019 » Lumea în care trăim
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a început anul 2019 în creștere, stimulat de o relansare a prețului lactatelor precum și de majorarea prețurilor la uleiuri vegetale și zahăr, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), informează agenția Reuters, citată de Agerpres.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna ianuarie 2019, acest indice a avut o valoare de 164,8 puncte, comparativ cu un nivel de 161,8 puncte în luna decembrie 2018. În pofida creșterii înregistrate în prima lună a acestui an, indicele rămâne cu 2,2% sub nivelul înregistrat în luna ianuarie 2018.
FAO a subliniat că prețul lactatelor a crescut cu 7,2% în ianuarie comparativ cu decembrie, punând capăt unei perioade de șapte luni consecutive de scădere. Potrivit organizației internaționale, exporturile limitate din Europa, ca urmare a cererii interne puternice, au fost principalul factor care a stat la baza acestei creșteri. De asemenea, prețul uleiurilor vegetale a crescut cu 4,3% în luna ianuarie, comparativ cu luna decembrie, în timp ce prețul zahărului a crescut cu 1,3%. În schimb, prețul la carne a rămas neschimbat.
În paralel, FAO și-a îmbunătățit estimările privind producția mondială de cereale în 2018 până la 2,611 miliarde tone, ca urmare a revizuirii în sus a estimărilor privind producțiile de porumb, grâu și orez. „O mare parte din creșterea preconizată este asociată cu creșterile așteptate în Europa, unde vremea favorabilă a fost benefică pentru randamente iar însămânțările sunt prognozate să se extindă, grație prețurilor atractive”, afirmă FAO.
În pofida îmbunătățirii estimărilor, producția mondială de cereale rămâne cu 1,8% (47,4 milioane de tone) sub valoarea record înregistrată în 2017.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice