FAO: Prețurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni
Numărul 40, 9-15 oct. 2024 » Lumea în care trăim
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut luna trecută, ajungând la cel mai ridicat nivel din iulie 2023 până în prezent, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), pe fondul majorării cotațiilor la zahăr, transmite Reuters, preluată de Agerpres. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În septembrie, acest indice s-a situat la o medie de 124,4 puncte, în creștere de la nivelul de 120,7 puncte înregistrat luna precedentă și cu 2,1% mai mult decât valoarea consemnată în perioada similară a anului trecut.
Luna trecută, cotațiile la zahăr au urcat cu 10,4%, comparativ cu august, pe fondul înrăutățirii perspectivelor privind recolta din Brazilia și al temerilor că decizia Indiei de a ridica restricțiile privind folosirea trestiei de zahăr la producerea etanolului ar putea afecta exporturile țării, a informat FAO.
Prețurile la cereale au urcat cu 3%, influențate de prețurile mai ridicate de export la grâu și porumb, în timp ce prețul orezului a scăzut cu 0,7%, În plus, prețurile mondiale ale uleiurilor vegetale au crescut cu 4,6%, pe fondul cotațiilor ridicate la uleiul de palmier, de soia, de floarea soarelui și rapiță.
La produsele lactate s-a înregistrat o creștere a prețurilor de 3,8%, iar la carne de 0,4%.
Într-un raport separat, FAO a majorat ușor estimările privind producția mondială de cereale în 2024 la 2,853 miliarde de tone, după ce anterior previziona un nivel de 2,851 miliarde de tone. Creșterea vine pe fondul revizuirii în sus a producției de orez și grâu, care compensează ușorul declin pe plan global al producției de cereale grosiere, se arată în raportul FAO.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial