FAO: Prețurile mondiale la alimente au coborât în iunie la minimul ultimilor doi ani
Numărul 27-28, 12-25 iul. 2023 » Roza vânturilor
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut în iunie la cel mai redus nivel din ultimii peste doi ani, în urma declinului prețurilor la uleiuri vegetale, zahăr, cereale și lactate, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters, preluată de Agerpres. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În iunie, acest indice a scăzut la 112,3 puncte, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un nivel revizuit de 124 puncte. Valoarea din iunie este cea mai redusă înregistrată de indicele calculat de FAO după aprilie 2021 și face ca indicele general să fie cu 23,4% sub maximul istoric atins în martie 2022, imediat după debutul invaziei rusești în Ucraina.
Potrivit agenției cu sediul la Roma, prețul cerealelor a înregistrat un declin de 2,1% în iunie, consemnându-se scăderi și la porumb, orz, sorg, grâu și orez. De asemenea, prețul uleiurilor vegetale a scăzut cu 2,4% în iunie, comparativ cu luna precedentă, atingând cel mai redus nivel din noiembrie 2020, în urma declinului la uleiul de palmier și uleiul de floarea soarelui, care a compensat creșterea prețului la uleiul de rapiță și de soia.
Și prețul mondial al zahărului calculat de FAO a scăzut cu 3,2% în iunie, comparativ cu luna precedentă, fiind primul declin după patru luni de creștere consecutivă, în urma progreselor privind recolta din Brazilia și a cererii reduse de importuri.
În cazul lactatelor, s-a înregistrat o scădere de 0,8% în iunie, comparativ cu luna precedentă, iar prețul cărnii nu s-a modificat.
Totodată, FAO a dat publicității un nou raport cu privire la cererea și oferta de cereale. FAO prognozează că, în 2023, producția mondială de cereale ar urma să fie 2,819 miliarde de tone, în creștere cu 1,1% comparativ cea din 2022.
Revizuirea în creștere este determinată de perspectivele mai bune privind producția globală de grâu, care ar urma să ajungă la un nivel de 783,3 milioane de tone.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial