FAO: Prețurile mondiale la alimente au crescut în februarie, în principal din cauza zahărului

FAO: Prețurile mondiale la alimente au crescut în februarie, în principal din cauza zahărului

Numărul 9, 12-18 mar. 2025  »  Lumea în care trăim

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut, în luna februarie, impulsionat de cotațiile mai mari la zahăr, lactate și uleiuri vegetale, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters, preluată de Agerpres. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

În luna februarie 2025, acest indice s-a situat la o medie de 127,1 puncte, în creștere cu 1,6% față de nivelul de 124,9 puncte înregistrat în luna ianuarie 2025 și cu 8,2% peste nivelul din luna februarie 2024.

Creșterea din luna februarie a fost în primul rând efectul avansului prețurilor la zahăr, care au înregistrat o creștere de 6,6%, după trei luni consecutive de declin. Potrivit FAO, creșterea cotațiilor la zahăr a fost influențată de îngrijorările privind producția mondială în sezonul 2024/2025, grație evoluțiilor meteo nefavorabile din Brazilia. De asemenea, prețurile produselor lactate au crescut cu 4%, de la o lună la alta, în condițiile în care cererea puternică la import a depășit producția în principalele regiuni exportatoare.

Prețurile la uleiurile vegetale s-au majorat cu 2%, în februarie față de ianuarie, respectiv cu 29,1% în ritm anual, în principal ca urmare a unor prețuri mai mari la ulei de palmier, ulei de soia și ulei de floarea soarelui, pe fondul unor constrângeri de aprovizionare în Asia de Sud-Est și a cererii puternice din partea sectorului motorinei bio.

În plus, prețurile la cereale au crescut cu 0,7%, în luna februarie comparativ cu luna anterioară.

În timp ce prețurile la grâu și porumb au crescut pe fondul îngrijorărilor cu privire la starea culturilor în Europa de Est și America, prețurile la orez au scăzut cu 6,8%, în februarie, ca urmare a cantităților mari disponibile la export.

Pe de altă parte, prețurile la carne au scăzut ușor cu 0,1%, în februarie, în condițiile în care cotațiile internaționale la carnea de pasăre și porc s-au micșorat datorită livrărilor abundente, în timp ce prețurile la carnea de oaie și vită au rămas neschimbate, grație cererii solide la import.

Într-un raport separat, FAO și-a revizuit estimările privind producția mondială de grâu în 2025 până la 796 de milioane de tone, cu 1% mai mult decât în 2024.

Organizația a precizat că revizuirea reflectă producțiile mai mari preconizate pentru Uniunea Europeană, în special Franța și Germania.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.