FAO: Preţurile mondiale la alimente au fost stabile în septembrie
Numărul 38, 8-14 oct. 2019 » Lumea în care trăim
Indicele global al preţurilor produselor alimentare s-a menţinut stabil în septembrie, ieftinirea zahărului fiind compensată de scumpirile înregistrate la uleiuri vegetale şi carne, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează agenţia Reuters, citată de Agerpres. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În septembrie, acest indice a avut o valoare de 169,9 puncte, similar cu cel din august.
Preţul la zahăr a scăzut cu 3,9% comparativ cu august, pe fondul perspectivelor privind majorarea livrărilor în acest sezon. În schimb, preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 1,4% în septembrie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele 13 luni, în timp ce preţurile la carne au crescut cu 0,8%.
În paralel, FAO şi-a înrăutăţit estimările privind producţia mondială de cereale în 2019 cu 2,2 milioane tone, până la 2,706 miliarde tone, dar încă în creştere cu 2% faţă de nivelul din 2018. „Cele mai recente previziuni vin, în principal, în urma reducerii perspectivelor privind producţia globală de orez şi grâu, care nu compensează estimările privind majorarea producţiei de porumb”, a subliniat organizaţia internaţională.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național