FAO: Prețurile mondiale la alimente au revenit la minimul ultimilor doi ani
Numărul 36, 13-19 sep. 2023 » Lumea în care trăim
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut în luna august, revenind la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, chiar dacă prețurile la orez au explodat după restricțiile la export anunțate de India, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters, preluată de Agerpres. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În luna august 2023, acest indice a scăzut cu 2,1%, până la 121,4 puncte, de la nivelul revizuit de 124 puncte înregistrat în luna iulie. Valoarea din luna august 2023 este cu 24% sub maximul istoric atins în luna martie 2022, imediat după debutul invaziei rusești în Ucraina.
Potrivit agenției ONU cu sediul la Roma, scăderea din luna august s-a datorat declinului înregistrat la produse lactate, uleiuri vegetale, carne și cereale, care a contracarat avansul prețurilor la orez, până la maximul ultimilor 15 ani, după restricțiile la export anunțate de India. Prețul mondial al lactatelor calculat de FAO a scăzut cu 4% în luna august, comparativ cu iulie, ca urmare a declinului prețurilor la lapte praf, dar și al prețurilor la unt și brânză. Prețurile la carne au scăzut și ele cu 3%, grație, în principal, diminuării cotațiilor la carnea de oaie, dar și a prețurilor la carnea de porc, pui și vită.
Indicele prețurilor la uleiuri vegetale a scăzut cu 3,1% în luna august, în condițiile în care prețurile mondiale la uleiul de floarea soarelui s-au diminuat cu aproape 8% pe fondul scăderii cererii la import și ofertei abundentei.
Prețurile mondiale la cereale au scăzut cu 0,7% în august, comparativ cu luna iulie, în principal ca urmare a unui declin de 3,8% al prețurilor la grâu, grație recoltelor bune din emisfera nordică, precum și a faptului că prețurile la porumb au atins minimul ultimilor trei ani, grație unei recolte record în Brazilia. În contrast, prețul mondial al orezului calculat de FAO a înregistrat în luna august un avans de aproape 10% de la o lună la alta, ca urmare a perturbărilor comerciale apărute după decizia Indiei de a interzice exporturile de orez alb de tip Indica.
Un alt produs alimentar la care prețurile mondiale au crescut este zahărul, în cazul căruia FAO susține că prețurile au crescut cu 1,3% în luna august, ca urmare a îngrijorărilor cu privire la impactul fenomenului meteo El Nino asupra culturilor de trestie de zahăr.
De asemenea, FAO a dat publicității un nou raport cu privire la cererea și oferta de cereale. FAO prognozează că, în 2023, producția mondială de cereale ar urma să fie 2,815 miliarde de tone, mai mare cu 0,9% față de cea din 2022 și la egalitate cu producția record din 2021. În timp ce producția mondială de grâu este prognozată să scadă cu 2,6% comparativ cu cea din 2022, producția mondială de porumb ar urma să atingă un nou record de 1,215 miliarde de tone, grație unor randamente puternice în Brazilia și Ucraina.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial