FAO: Prețurile mondiale la alimente au revenit pe creștere în luna martie, după mai multe luni de scădere
Numărul 14, 10-16 apr. 2024 » Lumea în care trăim
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a revenit pe creștere în luna martie, după ce în februarie coborâse la minimumul ultimilor trei ani, ca urmare a scumpirii uleiurilor vegetale, cărnii și lactatelor, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters, preluată de Agerpres. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În luna martie a acestui an, acest indice s-a situat la o medie de 118,3 puncte, în creștere față de nivelul de 117 puncte înregistrat în luna februarie. Potrivit FAO este vorba de prima creștere înregistrată în ultimele șapte luni.
Prețurile internaționale la alimente au scăzut semnificativ după nivelul record atins în luna martie 2022, la începutul invaziei rusești în Ucraina, ambele state fiind mari exportatori mondiali de produse agricole.
Creșterea din luna martie a fost stimulată în primul rând de un avans de 8% al prețurilor la uleiuri vegetale, în condițiile în care toate soiurile importante de ulei au înregistrat creșteri de prețuri. Prețurile produselor lactate au crescut cu 2,9% în luna martie, aceasta fiind a șasea lună consecutivă de creștere, impulsionate de creșterile de prețuri la brânză și unt. O creștere mai modestă, de 1,7%, a fost înregistrată la prețul cărnii, susține FAO, creștere care reflectă prețurile mai mari la carnea de pasăre, porc și vită.
Aceste creșteri au fost contrabalansate parțial de o scădere cu 2,6% a prețurilor la cereale și un declin de 5,4% al prețurilor la zahăr. Potrivit FAO, scăderea prețurilor la cereale s-a datorat în primul rând declinului prețurilor la grâu, pe fondul concurenței puternice la export și al deciziei Chinei de a anula anumite achiziții. În contrast, prețurile la porumb au crescut în luna martie, parțial din cauza problemelor logistice din Ucraina.
De asemenea, FAO a dat publicității un nou raport cu privire la cererea și oferta de cereale. FAO și-a îmbunătățit estimările privind producția mondială de cereale în sezonul 2023/24, până la 2,841 miliarde de tone, pe fondul așteptărilor referitoare la producții mai mari de porumb și orez.
Totodată, FAO și-a ajustat estimările privind producția mondială de grâu, în 2024, până la 796 milioane de tone, de la 797 milioane de tone cât estima luna trecută, pe fondul diminuării estimărilor referitoare la recoltele de grâu din UE și Marea Britanie din cauza condițiilor secetoase din unele zone.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane