FAO: Prețurile mondiale la alimente au scăzut în august, pentru a treia lună consecutiv
Numărul 34, 10-16 septembrie 2019 » Lumea în care trăim
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a coborât în august, pentru a treia lună la rând, ca urmare a unei ieftiniri semnificative a zahărului, grâului și porumbului, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), informează agenția Reuters, citată de Agerpres. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna august 2019, acest indice a avut o valoare de 169,8 puncte, comparativ cu un nivel revizuit de 171,7 puncte în luna iulie 2018.
Organizația a subliniat că prețul cerealelor s-a diminuat cu 6,4% comparativ cu luna iulie. „Prețul porumbului a scăzut ca urmare a unor prognoze privind o recoltă peste așteptări în SUA, cel mai mare producător și exportator mondial de porumb. Prețul grâului este în continuare supus unor presiuni în scădere, ca urmare a cantităților semnificative disponibile la export”, a subliniat FAO.
De asemenea, prețul la zahăr a scăzut cu 4% comparativ cu luna iulie, în principal ca urmare a deprecierii realului brazilian, dar și a perspectivelor privind livrări mai mari din India și Mexic.
Aceste scăderi au fost contracarate de creșteri de prețuri pentru alte produse. De exemplu, prețul uleiurilor vegetale a urcat cu 5,9% în luna august, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni. Prețurile la carne au crescut și ele cu 0,5%, ca urmare a majorării prețurilor internaționale la carnea de porc, o creștere similară fiind înregistrată și în cazul prețului la lactate.
În paralel, FAO și-a îmbunătățit estimările privind producția mondială de cereale în 2019 cu 22 milioane tone, până la 2,708 miliarde tone, în principal ca urmare a revizuirii în sus a estimărilor privind producția de porumb din SUA.
„În schimb, FAO și-a revizuit în jos estimările privind producția mondială de grâu, ca urmare a unei producții mai mici în Uniunea Europeană și Rusia”, a subliniat organizația internațională.
Conform celor mai recente estimări, producția mondială de grâu în 2019 ar urma să se situeze la 767 milioane tone, cu patru milioane tone mai puțin decât se previziona în luna iulie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice