FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut în februarie, ca efect al epidemiei
Numărul 9, 10-16 martie 2020 » Lumea în care trăim
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în februarie, după patru luni de creştere succesivă, în urma declinului preţului uleiurilor vegetale, al cărnii şi al cerealelor, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, citată de Agerpres. Cererea pentru unele produse a fost afectată de extinderea epidemiei de coronavirus (Covid-19), a avertizat FAO.
După cum am maiinformat, FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În februarie, acest indice a scăzut cu 1%, comparativ cu ianuarie, până la un nivel de 180,5 puncte.
Preţul uleiurilor vegetale, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, ca urmare a majorării preţurilor la uleiul de palmier, soia, floarea soarelui şi rapiţă, a scăzut cu 10,3% în februarie. La cereale, creşterea preţului s-a atenuat la 0,9%, în condiţiile în care preţurile internaţionale pentru toate cerealele importante, cu excepţia orezului, au scăzut. FAO a apreciat că extinderea epidemiei a contribuit la declinul preţurilor, pe fondul temerilor privind efectele asupra economiei globale.
De asemenea, preţul cărnii a înregistrat o scădere de 2% în februarie, în contextul reducerii achiziţiilor în China epicentrul epidemiei.
În schimb, a crescut cu 4,6% preţul produselor lactate, şi cu 4,5% preţul zahărului.
FAO se aşteaptă în acest al la o producţie de grâu de 763 milioane de tone, aproape neschimbată faţă de nivelul record înregistrat în 2019.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice