FAO: Prețurile mondiale la alimente au scăzut în ianuarie, ca urmare a ieftinirii zahărului și uleiului
Numărul 5, 12-18 feb. 2025 » Lumea în care trăim
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut în luna ianuarie, grație reducerii semnificative a cotațiilor la zahăr și uleiuri vegetale, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters, preluată de Agerpres. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În luna ianuarie 2025, acest indice s-a situat la o medie de 124,9 puncte, în scădere cu 1,6% față de nivelul de 127 puncte înregistrat în luna decembrie 2024. Chiar dacă a scăzut de la o lună la alta, indicele rămâne la o valoare cu 6,2% mai mare decât cea înregistrată în luna ianuarie 2024 dar cu 22% sub maximumul istoric atins în luna martie 2022.
Scăderea din ianuarie s-a datorat în primul rând reducerii prețurilor la zahăr, care au înregistrat un declin de 6,8% comparativ cu luna decembrie și unul de 18,5% în ritm anual. Potrivit FAO, scăderea cotațiilor la zahăr a fost influențată de îmbunătățirea perspectivelor privind producția mondială, grație evoluțiilor meteo favorabile din Brazilia și faptului că India a reluat exporturile de zahăr.
Prețurile la uleiurile vegetale au scăzut cu 5,7% comparativ cu luna decembrie, dar rămân totuși cu 24,9% peste nivelul din luna ianuarie 2024. Declinul din luna ianuarie s-a datorat în principal prețurilor mondiale mai mici la uleiul de palmier și rapiță, chiar dacă prețurile la uleiul de soia și cel de floarea soarelui au rămas stabile.
De asemenea, prețurile la carne au scăzut și ele cu 1,7% în ianuarie, în condițiile în care cotațiile internaționale mai mici la carnea de oaie, porc și pui a contrabalansat creșterea cotațiilor la carnea de vită.
Pe de altă parte, prețurile la cereale au crescut cu 0,3% în luna ianaurie comparativ cu luna decembrie, dar rămân cu 6,9% mai mici decât în luna ianuarie 2024. În timp ce prețurile la grâu au scăzut ușor, prețurile la porumb au crescut ca urmare a revizuirii datelor referitoare la producția și stocurile din SUA. Prețurile la orez au scăzut cu 4,7% grație exporturilor consistente.
De asemenea, prețurile produselor lactate au crescut cu 2,4% de la o lună la alta și cu 20,4% în ritm anual, din cauza avansului puternic al cotațiilor la brânză, care a contracarat scăderile de prețuri la unt și lapte praf.
Într-un raport separat, FAO și-a revizuit estimările privind producția mondială de cereale în 2024 până la 2,840 miliarde de tone, de la 2,841 miliarde de tone cât estima anterior. Organizația a precizat că revizuirea reflectă prognozele mai mici privind producția de porumb a SUA.
Însămânțările de grâu de iarnă în emisfera nordică s-au încheiat în ianuarie, cu o creștere a suprafețelor însămânțate în Franța, Germania și Marea Britanie, în timp ce în Rusia au scăzut din cauza condițiilor meteo, a informat FAO.
Comerțul internațional cu cereale în anul agricol 2024/25 este prognozat să scadă cu 5,6% comparativ cu anul anterior, până la 483,5 milioane de tone, în principal din cauza unei cereri mai mici a Chinei pentru orz, porumb și grâu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc