FAO: Prețurile mondiale la alimente au scăzut în iunie, dar rămân aproape de nivelul record din martie
Numărul 27-28, 13-26 iul. 2022 » Lumea în care trăim
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut în iunie pentru a treia lună consecutiv, dar rămân aproape de nivelul record din martie, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters, preluată de Agerpres. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În iunie, acest indice a scăzut la 154,2 puncte, față de valoarea revizuită de 157,9 puncte atinsă în mai. În pofida scăderii înregistrate în iunie, acest indice este cu 23,1% mai mare decât în perioada similară din 2021, pe fondul cererii globale solide, a temerilor privind impactul invaziei rusești în Ucraina și al condițiilor meteo nefavorabile, precum și al costurilor ridicate cu producția și transportul. „Factorii care au provocat în primul rând nivelul ridicat al prețurilor la nivel global sunt încă în joc”, a apreciat economistul șef al FAO, Maximo Torero.
Potrivit FAO, prețurile la cereale au scăzut cu 4,1% luna precedentă, dar încă sunt cu 27,6% mai ridicate decât în iunie 2021. Prețul uleiurilor vegetale calculat de FAO a scăzut cu 7,6% în iunie, comparativ cu mai, în urma majorării producției în principalele state producătoare și a perspectivelor privind creșterea livrărilor din Indonezia.
Și prețurile mondiale la zahăr au scăzut cu 2,6% în iunie, comparativ cu luna precedentă, creșterea lentă a economiei mondiale afectând cererea. Prețurile la carne au urcat cu 1,7% luna precedentă, atingând un nou nivel record, în timp ce prețurile la lactate au crescut cu 4,1% în iunie, comparativ cu mai.
De asemenea, FAO a dat publicității și un set de estimări cu privire la producția mondială de cereale în 2022. FAO se așteaptă la o creștere a producției globale de cereale până la 2,792 miliarde de tone, față de previziunea precedentă, de 2,784 milioane de tone, dar cu 0,6% sub nivelul producției mondiale de cereale în 2021.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice