FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut în octombrie, pe fondul livrărilor consistente
Numărul 43, 6-12 nov. 2018 » Lumea în care trăim
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a coborât cu 0,9% în octombrie 2018, comparativ cu luna precedentă, în condiţiile în care scăderea preţurilor la produse lactate, carne şi uleiuri vegetale a contracarat creşterea preţului la zahăr, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează agenţia Reuters, citată de Agerpres.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna octombrie 2018, acest indice a ajuns la un nivel de 163,5 puncte, în scădere cu 0,9% faţă o valoare revizuită de 164,9 puncte în luna septembrie şi cu 7,4% sub nivelul din luna octombrie 2017.
În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind recolta mondială de cereale în 2018, până la 2,601 miliarde tone, în creştere cu aproape 10 milioane de tone faţă de estimarea precedentă, dar cu 57 de milioane de tone sau 2,1% sub producţia record înregistrată în 2017. Producţia mondială de grâu în 2018 este estimată de FAO la aproximativ 728 de milioane de tone, ceea ce reprezintă un declin de 4,3% comparativ cu 2017.
„Culturile de grâu de iarnă, care vor fi recoltate în 2019, sunt în prezent însămânţate în emisfera nordică, în timp ce preţurile avantajoase sunt aşteptate să stimuleze creşterea suprafeţelor însămânţate cu grâu în Uniunea Europeană, SUA şi India”, se arată în raportul FAO.
În România, datele Ministerului Agriculturii arată că producţia de grâu din acest an este mai mare cu 200.000 de tone faţă de anul trecut, depăşind 10 milioane de tone, iar cea de porumb ar urma să se situeze între 14,5 şi 15 milioane de tone, ceea ce înseamnă că România va prelua coroana de cel mai mare producător european de porumb. Şi la orz şi orzoaică, ţara noastră a avut o producţie bună, mult mai mare ca anul trecut.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane