FAO: Prețurile mondiale la alimente au scăzut și în februarie, pentru a 11-a lună consecutiv
Numărul 9, 8-14 mar. 2023 » Lumea în care trăim
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut și în februarie, pentru a 11-a lună consecutiv, situându-se acum cu aproximativ 19% sub nivelul record din martie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters, preluată de Agerpres. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În februarie, acest indice a scăzut la 129,8 puncte, față de valoarea revizuită de 130,6 puncte atinsă în ianuarie. Este cel mai redus nivel din septembrie 2021.
Declinul prețurilor uleiurilor vegetale și al lactatelor a ajutat la scăderea indicelui global al prețurilor produselor alimentare, compensând creșterea prețului zahărului cu 6,9%, din cauza revizuirii în scădere a producției în India, a informat FAO.
Prețul cerealelor calculat de FAO a crescut cu doar 0,1% în februarie, față de luna precedentă, în timp ce prețurile uleiurilor vegetale și ale lactatelor au înregistrat scăderi de 3,2% și, respectiv, 2,7%. Cotațiile grâului pe plan internațional au crescut marginal luna trecută.
Totodată, FAO a publicat prima estimare privind producția mondială de grâu în 2023, care ar urma să se situeze la 784 milioane de tone, un nivel mai redus decât în 2022.
"În Ucraina, dificultățile financiare severe, pagubele provocate infrastructurii și obstrucționarea accesului la recoltele din unele zone ale țării au avut ca rezultat o scădere estimată de 40% a zonei cultivate cu grâu de iarnă în 2023 și o producție mult sub medie previzionată pentru acest an", avertizează FAO.
Declinul este parțial compensat de așteptata creștere a producției SUA la 51 milioane de tone, prețurile ridicate ducând la majorarea suprafețelor însămânțate cu grâu.
FAO și-a îmbunătățit prognozele privind producția mondială de cereale în 2022 cu 9 milioane de tone, până la 2,77 miliarde de tone; noua estimare este cu 1,3% sub producția realizată în 2021.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane