FAO: Prețurile mondiale la alimente au scăzut și în octombrie, pentru a șaptea lună consecutiv
Numărul 44, 9-15 nov. 2022 » Lumea în care trăim
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut și în octombrie, pentru a șaptea lună consecutiv, deși s-a înregistrat o creștere a prețurilor cerealelor, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters, preluată de Agerpres. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În octombrie, acest indice a scăzut la 135,9 puncte, față de valoarea revizuită de 136 puncte atinsă în septembrie. Chiar dacă a scăzut timp de șapte luni la rând, acest indice este cu 2% mai mare decât era în octombrie 2021.
Prețul cerealelor calculat de FAO a crescut cu 3% în octombrie, grâul înregistrând un avans de 3,2%, în contextul incertitudinilor legate de exporturile din Ucraina și al revizuirii în scădere a livrărilor din SUA. Și prețul orezului a urcat cu 1% în octombrie.
În contrast, prețul uleiurilor vegetale a scăzut cu 1,6% în octombrie. Acest indice este cu aproape 20% mai scăzut decât era în octombrie 2021. Creșterea cotațiilor internaționale pentru ulei de floarea soarelui a fost mai mult decât compensată de prețurile mai scăzute pentru uleiurile de palmier, de soia și din semințe de rapiță.
De asemenea, prețurile internaționale la carne și lactate au scăzut cu 1,4%, și, respectiv, 1,7%, iar la zahăr cu 0,6%.
Totodată, FAO și-a înrăutățit estimările privind producția mondială de cereale în 2022 până la 2,764 miliarde de tone, de la 2,768 miliarde de tone cât estima anterior. Noua estimare este cu 1,8% sub producția realizată în 2021.
"Revizuirea în scădere este determinată aproape în întregime de temerile privind producția de grâu în Statele Unite", a precizat FAO.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice