FAO: Prețurile mondiale la alimente au scăzut ușor în aprilie de la nivelul-record atins în martie
Numărul 18, 11-17 mai 2022 » Lumea în care trăim
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut ușor în luna aprilie, după ce în luna martie a urcat la un maxim istoric, dar, cu toate acestea, securitatea alimentară mondială continuă să fie un motiv de îngrijorare din cauza condițiilor dificile de pe piață, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite AFP, preluată de Agerpres. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În luna aprilie 2022, acest indice a scăzut cu 0,8% comparativ cu luna martie, până la 158,5 puncte, față de maximul istoric de 159,7 puncte atins în luna martie. „Această mică scădere este o veste binevenită, în special pentru țările cu venituri mici, dar, cu toate acestea, prețurile la alimente rămân apropiate de maximele atinse recent, ceea ce reflectă tensiunile persistente pe piață și reprezintă o provocare la adresa securității alimentare mondiale”, a subliniat economistul șef al FAO, Maximo Torero Cullen.
Datele FAO arată că, în pofida scăderii ușoare din aprilie comparativ cu luna martie acestui an, indicele global al prețurilor produselor alimentare este cu 29,8% mai mare decât era în luna aprilie a anului trecut, creștere care este, în parte, și efect al îngrijorărilor cu privire la impactul invaziei rusești în Ucraina.
Reculul indicelui FAO în luna aprilie comparativ cu luna martie este, în primul rând, urmare a unui declin de 5,7% înregistrat la prețul uleiurilor vegetale, pe măsură ce solicitările pentru raționalizare au dus la scăderea prețurilor la uleiurile de palmier, floarea soarelui și soia.
De asemenea, prețul cerealelor calculat de FAO a scăzut cu 0,7% în luna aprilie, după un salt de 17% în luna martie. În interiorul acestei categorii, prețurile internaționale la grâu au crescut cu 0,2%, dar această creștere a fost contracarată de o scădere de 3% a prețurilor la porumb. FAO subliniază că prețurile la grâu au fost afectate puternic de continuarea blocării porturilor ucrainene și de îngrijorările cu privire la starea culturilor din SUA, dar au fost temperate de majorarea livrărilor din India și de estimările referitoare la exporturi peste așteptări din Rusia.
Pe de altă parte, prețurile internaționale la zahăr au crescut cu 3,3% în luna aprilie, prețurile la carne au crescut cu 2,2%, iar prețurile lactatelor au crescut cu 0,9%.
De asemenea, FAO a dat publicității și un set de noi estimări revizuite cu privire la producția mondială de cereale în sezonul 2021/2022. FAO se așteaptă la o producție mondială de cereale de 2,799 miliarde de tone, cu 0,8% mai mult decât producția din sezonul 2019/2020. În cazul grâului, FAO se așteaptă în continuare ca producția mondială să crească în 2022 până la 782 milioane de tone și precizează că această prognoză ia în calcul o așteptată reducere cu 20% a suprafețelor recoltate în Ucraina precum și scăderea producției din cauza secetei în Maroc.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial