FAO: Prețurile mondiale la alimente s-au stabilizat în luna august
Numărul 35, 11-17 sept. 2018 » Lumea în care trăim
Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a rămas în mare parte stabil în august 2018, comparativ cu luna precedentă, creșterea prețului grâului fiind contracarată de scăderile de prețuri la zahăr, uleiuri vegetale și lactate a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), informează agenția Reuters, preluată de Agerpres.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna august 2018, acest indice a ajuns la un nivel de 167,6 puncte, practic neschimbat comparativ cu o valoare revizuită de 167,2 puncte în luna iulie.
În paralel, FAO a anunțat că se așteaptă, în 2018, la o recoltă mondială de cereale de 2,587 miliarde de tone, cu 64,5 milioane de tone, sau 2,4%, mai puțin decât producția-record înregistrată în 2017. Noile prognoze ale FAO pentru producția mondială de grâu în 2018 au fost revizuite în jos cu 1,9% comparativ cu luna iulie și, în prezent, se situează la 722 milioane de tone, cea mai mică valoare înregistrată după 2013.
Scăderea producției de grâu, de care este „vinovat”, în primul rând, valul de căldură care a lovit Europa, a dus la creșterea cu aproape 4% a prețului cerealelor. În schimb, prețul zahărului calculat de FAO a scăzut cu 5,4% comparativ cu luna iulie, la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. Declinul s-a datorat continuării deprecierii monedelor Braziliei și Indiei în raport cu dolarul american, a subliniat FAO. De asemenea, prețul uleiurilor vegetale, calculat de FAO, a scăzut cu 2,6% comparativ cu luna iulie, grație unor tendințe favorabile de producție.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice