Federațiile sindicale din agricultură solicită acordarea unui ajutor de stat pentru legumicultorii mici și medii
Telex » Știri 31 august 2021
Federațiile sindicale din agricultură solicită acordarea unui ajutor de stat pentru legumicultorii mici și medii, precum și pentru organizațiile de producători, în contextul prețurilor foarte scăzute de achiziție la legumele de sezon în 2021, creșterea prețurilor de achiziție a inputurilor cu până la 200% și al pierderilor suferite anul trecut din cauza închiderii piețelor agroalimentare și a măsurilor dispuse în sectorul HoReCa, informează AGERPRES.
„Legumicultorii au suferit pierderi în cursul anului 2020 și în anul 2021 ca urmare a închiderii piețelor agroalimentare, a piețelor engros, precum și din cauza măsurilor dispuse în sectorul HoReCa. În plus, în anul 2020, respectiv în 2021, am avut și îngheț timpuriu, grindină, inundații urmate de secetă și, cu toate acestea, s-au realizat producții medii, dar care nu au putut fi comercializate nici măcar la prețul de producție, consecința fiind aruncarea produselor și decapitalizarea fermierilor. Nimeni nu a contabilizat pierderile suferite de producătorii mici și medii, nici măcar nu au fost interesați. Toate acestea nu au făcut altceva decât să faciliteze importurile de produse vegetale din spațiul extracomunitar, dar și din spațiul comunitar în detrimentul producției autohtone. Acordarea unui ajutor de stat cu o valoare începând de la 20.000 de euro/fermă până la maximum 100.000 de euro/fermă este imperios necesară, având în vedere derogările pe care Comisia Europeana le-a acordat în contextul COVID statelor membre”, susțin reprezentanții Confederației Sindicatelor Democrate din România, ai Federației Naționale a Sindicatelor Democratice din Agricultură și Uniunii Salvăm Țăranul Român.
De asemenea, organizațiile sindicale din agricultură mai solicită înființarea unei direcții de horticultură în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), reglementarea în sectorul legume-fructe și actualizarea legislației acestui sector conform necesităților actuale (trasabilitate, sortare, ambalare, etichetare etc), promovarea piețelor locale și lanțurilor scurte alimentare ca alternativă viabilă și sigură de aprovizionare pentru consumatori.
În opinia reprezentanților sindicali, promovarea piețelor locale și a lanțurilor scurte alimentare ar trebui să se facă printr-o amplă campanie națională de educare și conștientizare, în parteneriat cu micii producători și a societății civile, dar și prin investiții pe termen lung în această formă tradițională de comerț alimentar.
Sindicaliștii din agricultură mai propun înființarea Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare, conform dispozițiilor Legii 133/2019, agenție care are printre alte atribuții principale asigurarea și implementarea unui sistem electronic pentru monitorizarea trasabilității produselor de calitate certificată.
Potrivit sursei citate, Ministerul Agriculturii, prin intermediul direcțiilor și/sau agențiilor pe care le are în subordine și/sau coordonare, trebuie să se ocupe de verificarea importurilor de legume din statele non UE, respectiv, efectuarea de analize de produs aleatoriu în vederea depistării produselor care vin cu depășiri de concentrații de pesticide și/sau alte soluții folosite la tratamente, dar și de urmărirea înregistrării importurilor în contabilitate de către importatori, știut fiind faptul că de cele mai multe ori acestea nu se înregistrează în contabilitatea importatorului și/sau a cumpărătorilor engros de la importator, precum și urmărirea comercializării acestora.
Totodată, ei mai susțin că ajutoarele de minimis acordate producătorilor agricoli din sectorul legumicol în anul 2021 vor fi disponibile financiar abia către finalul anului, respectiv 25 decembrie 2021 - 15 ianuarie 2022.
„La sprijinul cuplat vegetal pentru 2021 sumele vor fi virate în conturile fermierilor în a doua jumătate a anului 2022, iar suma totală pentru SCV legume spații protejate a fost diminuată constant începând din anul 2017 cu sume de la minimum 6 milioane de euro din bugetul total alocat pentru acest sector. În acest context, sperăm la revenirea plafonului negociat de România în anul 2014 - 2015 de 13.300.000 euro”, se menționează în comunicatul federațiilor sindicale din agricultură.
Nu în ultimul rând, reprezentanții sindicali avertizează că Legea cooperației agricole - Legea 566/2004 - nu prevede sancțiuni pentru producătorii care nu livrează marfa prin cooperativă sau dacă din Consiliul de Administrație nu pot face parte în același timp soțul/soția, precum și rudele și afinii membrilor până la gradul al treilea inclusiv, deși în spațiul public se încurajează asocierea și crearea de cooperative.
„Deși am solicitat de foarte mult timp ca operatorii economici care comercializează în regim en-gros legume fructe să se înregistreze (licențieze) la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, scopul fiind acela de a avea cunoștință câți operatori economici operează pe piața de comercializare legume fructe, dar și de a avea o viziune asupra cantităților și produselor comercializate en-gros, solicitările nu au fost luate în considerare”, au punctat organizațiile sindicale, în comunicat.
Confederația Sindicatelor Democrate din România, Federația Națională a Sindicatelor Democratice din Agricultură și Uniunea Salvăm Țăranul Român atrag atenția autorităților că sectorul legumicol a fost „foarte puțin sprijinit ca urmare a pierderilor suferite din cauza pandemiei”, comparativ cu sectorul creșterii animalelor, diferențele fiind semnificative, cu toate că Uniunea Europeană a dat derogări pentru sprijinul micilor producători, dar și al formelor asociative.
„Ajutoarele de stat s-au acordat într-un mod cu totul discreționar, fără o consultare reală și fără o viziune pe termen scurt și mediu. Formelor asociative, respectiv cooperativelor, dar și altor entități care se află în lanțul comercial, nu li s-a acordat niciun fel de sprijin, deși se puteau acorda până la 200.000 de euro. Nimeni nu a contabilizat pierderile suferite de producătorii mici și medii, nici măcar nu au fost interesați. Toate acestea nu au făcut altceva decât să faciliteze importurile de produse vegetale din spațiul extracomunitar, dar și din spațiul comunitar, în detrimentul producției autohtone. Dezinteresul față de sectorul legumicol este evident din partea autorităților cu putere de decizie, astfel vă dăm un exemplu elocvent, respectiv, până la data de 1 mai 2021, România, ca și celelalte state membre, ar fi trebuit să transpună în legislația națională Directiva privind practicile comerciale neloiale care reglementează relația dintre marile lanțuri de magazine și furnizorii lor. Momentan, însă, proiectul de lege prin care se va face transpunerea este 'pe drum' între Senat și Camera Deputaților, ca să nu mai vorbim de lipsa de politici privind sectorul legumicol”, au transmis reprezentanții sindicali în comunicat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial