Fermierii care ard nejustificat miriști riscă să rămână fără ajutor financiar prin schemele de sprijin
Telex » Știri 25 martie 2022
Fermierii care ard miriștile, resturile vegetale și vegetația pajiștilor permanente riscă să fie excluși de la plată pe mai multe scheme de sprijin în cursul anului calendaristic în care s-a constatat infracțiunea, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat citat de Agerpres. În acest context, autoritățile susțin că fermierii au obligația de a respecta normele de eco-condiționalitate, o componentă a Politicii Agricole Comune (PAC), ce condiționează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene și naționale de respectarea unor norme de bază legate de mediu, schimbări climatice, bunele condiții agricole ale terenurilor, sănătate publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor, bunăstarea animalelor.
Astfel, bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) 6.2 prevăd că este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente, iar obiectivul acestui standard este menținerea materiei organice în sol, prevenirea și reducerea poluării atmosferei. „Nerespectarea de către fermieri a normelor privind eco-condiționalitatea conduce la reducerea plăților sau excluderea de la plată a uneia sau a mai multor scheme de sprijin, accesate în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea, pentru unul sau mai mulți ani, cu excepția cazurilor de forță majoră sau circumstanțe excepționale care au împiedicat respectarea acestor norme”, atenționează Agenția.
Potrivit sursei citate, fermierii care exploatează teren arabil (inclusiv pajiști temporare) nu trebuie să ardă miriștile și/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiță, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiștilor temporare).
Cu toate acestea, APIA precizează că arderea crengilor rezultate în urma tăierilor de întreținere și fructificare din livezi, precum și a coardelor din plantațiile de viță de vie, nu contravine obiectivului GAEC 6, combaterea buruienilor din aceste plantații fiind realizată în timpul vegetației. „Acest standard nu se aplică categoriei de folosință a terenului, și anume culturi permanente. De asemenea, nu trebuie arsă vegetația ierboasă sau lemnoasă de pe pajiștile permanente”, susțin reprezentanții APIA.
„În cazul în care fermierul constată că o anumită suprafață a exploatației sale a fost arsă, incendiul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi sancționat, acesta trebuie să întocmească și să prezinte la Centrul local/județean al APIA la care a depus cererea de plată o copie după sesizarea depusă și înregistrată la poliție, la Inspectoratul județean pentru situații de urgență sau, unde este cazul, la Detașamentul de pompieri din cadrul autorităților publice locale (Primărie). Acest document doveditor trebuie întocmit înaintea efectuării controlului și să fie valabil la data efectuării controlului. Dacă documentul are data eliberării ulterioară executării controlului, fermierului i se va aplica sancțiunea administrativă pentru nerespectarea acestui standard. Copia după sesizarea depusă și înregistrată la poliție sau la Inspectoratul județean pentru situații de urgență ori la Detașamentul de pompieri din cadrul autorităților publice locale, unde este cazul, se va prezenta la Centrul local/județean al APIA în termen de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului”, se menționează în comunicat.
APIA a încheiat un Protocol de colaborare cu Garda Națională de Mediu (GNM) și cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.
Prin intermediul acestei înțelegeri se urmărește reducerea cazurilor de ardere a miriștilor și a vegetației prin sancționarea celor care încalcă aceste dispoziții, de către toate cele trei instituții semnatare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice