Festivalul Dinu Lipatti, „cap de afiș” al actualității cultural-artistice
Numărul 11, 23-29 mar. 2022 » Eveniment
După aproape doi ani în care restricțiile impuse de criza pandemică au diminuat activitatea cultural-artistică, iată, în aceste zile, se revine la parametrii normali. Evenimentul, care a ținut „capul de afiș” și a reprezentat o elocventă expresie a spiritului creativ, a fost găzduit de Casa Artelor „Dinu Lipatti”. Avem în vedere ediția a VI-a a festivalului dedicat marelui muzician român, cu o incontestabilă faimă universală. Această ediție a coincis cu împlinirea a 105 ani de la nașterea celui care s-a afirmat, încă din anii copilăriei, drept un pianist de excepție. Totodată, la vârsta de 5 ani, și-a anticipat și vocația de compozitor. Pe măsura devenirii sale ca artist desăvârșit – sub atenta îndrumare a nașului de botez, George Enescu – a căpătat aura emblematică de exponent de seamă al muzicii moderne.
La edificiul de pe Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12, în fiecare seară din intervalul 19-23 martie a.c., au fost programate spectacole complexe, alcătuite din recitaluri extraordinare, proiecții de filme, lansări de CD-uri, astfel încât, odată cu reflectarea calităților artistice multilaterale ale lui Dinu Lipatti, s-au pus în valoare și numeroase tradiții ale vieții muzicale din țara noastră. De asemenea, s-au vernisat expoziții documentare și de arte vizuale, iar muzicologi de marcă au evocat momente semnificative ale biografiei celui omagiat.
Evenimentul central al festivalului l-a constituit lansarea, în premieră mondială, a Integralei Lipatti. În acest mod, iubitorii de muzică vor dispune de un adevărat tezaur al creației interpretative și compoziționale a unuia dintre cei mai apreciați și cunoscuți interpreți și creatori ai muzicii contemporane.
Este interesant de remarcat că, alături de interpreți consacrați, au fost invitați să participe la festival elevi de la Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti” – prima entitate de învățământ motivațional din România, considerată o „rampă de lansare a tinerelor talente”. Concertul oferit a reamintit că Dinu Lipatti a fost și un excelent cadru didactic în domeniul muzical.
Ediția a VI-a a festivalului a dat și „semnalul” reluării unor manifestări diverse, unele dintre ele tradiționale, între care concertele Orchestrei Naționale Radio și Orchestrei Operei Naționale din București și Gala Premiilor de Jazz, acordate de Fundația Muzza. Astfel, segmente importante ale artei și culturii au reluat legătura directă, live, cu publicul meloman – ca semn al unei realități mult râvnite în vremea pandemiei.
Menționăm aceste evenimente cu satisfacție, convinși că numeroși colegi – profesioniști contabili – au, din nou, prilejul să se bucure de comorile artei și culturii, în cel mai agreabil mod cu putință. Nu numai că fiecare dintre noi ne-am păstrat și ne păstrăm preferințele pentru petrecerea timpului liber în mod util, dar s-a demonstrat, în aceste zile, că dispunem de mai multe și mai variate condiții pentru împlinirea vocației de „consumatori” ai creațiilor artei, naționale și universale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial