Festivalul Filmului European. A șaptea artă, la superlativ
Numărul 20, 22-28 mai 2024 » Eveniment
Începând cu ziua de 16 mai a.c., Festivalul Filmului European a devenit itinerant. După etapa bucureșteană care s-a derulat între 9 și 15 mai, marea manifestare cinematografică a luat drumul spre Botoșani, Târgu Mureș, Sibiu, Brașov, Chitila, Curtea de Argeș și Chișinău. Semnificativa cuprindere geografică urmărește, în viziunea organizatorilor, includerea unui număr mai mare de localități situate în diferite zone din teritoriul a ceea ce a reprezentat România Mare, astfel încât publicul cinefil, care n-a beneficiat până acum de o asemenea manifestare de amploare continentală, să cunoască nemijlocit creații cinematografice remarcabile, cele mai multe premiate la festivaluri europene și mondiale, recunoscute drept foruri de consacrare a unor producții cinematografice de primă importanță.
Este o opțiune, de asemenea, simbolică, deoarece s-a dorit – și, în bună măsură, s-a reușit – să se demonstreze oaspeților de peste hotare, prin mărturii deosebit de elocvente, că întreaga Românie aparține organic spațiului european, cu accent pe cultivarea valorilor cultural-artistice comune.
Festivalul se va încheia la 8 iunie, data alegerilor pentru Parlamentul European. Ediția din acest an, a 28-a, a înscris în program 40 de filme de lungmetraj, dintre care 34 în premieră națională, și două selecții de scurtmetraje.
Marele număr de filme înscrise în program a impus și extinderea (cu amenajările adecvate) a locurilor unde se proiectează simultan mai multe pelicule. Aceste locuri sunt, la rândul lor, în totalitate, centre cultural-artistice, precum teatre, muzee, mari biblioteci publice, săli de festivități ale instituțiilor de învățământ de toate gradele etc.
Ceea ce au remarcat, în special, cronicarii, precum și publicul larg, vizează calitatea deosebită a peliculelor prezentate. Este vorba nu numai despre performanțe regizorale și ale interpreților, ci mai ales despre mesajele transmise. Cuvântul de ordine al acestora este libertatea – de la libertatea creației până la exprimarea deschisă, fără îngrădire, a aspirațiilor tuturor cetățenilor sub semnul obligației necondiționate de a se respecta drepturile omului. Susținerea pluralității punctelor de vedere și viziunii estetice a conferit actualei ediții a Festivalului funcții noi, integrate organic preocupărilor omului contemporan confruntat cu numeroase și grave provocări existențiale. Succesul actualei ediții organizate de Institutul Cultural Român cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene la București și EUNIC România, parte a instituțiilor culturale europene, în parteneriat cu UCIN, cu ambasadele, centrele și instituțiile culturale de pe continentul nostru explică nu numai legitimitatea selecției filmelor proiectate, ci și o orientare pe care o putem numi strategică spre revigorarea artei cinematografice în întâmpinarea cerințelor publicului larg iubitor al artei autentice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial