Festivalul Filmului European, la Tokyo și Kyoto
Numărul 12, 14-20 iunie 2016 » Roza vânturilor
În perioada 18 iunie-15 iulie se desfășoară a XIV-a ediție a Festivalului Filmului European EU Film Days în Japonia, la Tokyo și Kyoto, informează un comunicat emis de Institutul Cultural Român (ICR).
Evenimentul a fost organizat pentru prima dată în 2003 și de atunci a avut loc în fiecare an. Începând cu 2007, manifestarea a fost organizată de Centrul Național de Film (NFC), care face parte din Muzeul de Artă Modernă din Tokyo. EU Film Days reprezintă o oportunitate de schimb cultural între partenerii niponi și statele UE. Institutul Cultural Român este partener al festivalului.
Zilele Filmului UE în Japonia este principalul eveniment cultural al anului pentru delegația Uniunii Europene, care se desfășoară în colaborare cu ambasadele și institutele culturale ale statelor membre în Japonia. Evenimentul își propune să aducă Europa – în special diversitatea culturală, de stiluri de viață, lingvistică și uneori aspecte de incursiune istorică sau legate de condiții sociale – mai aproape de publicul japonez prin intermediul artei cinematografice. Vor fi prezentate 30 de filme din 26 de state membre UE, multe dintre acestea fiind proiectate pentru prima oară în Japonia.
Anul acesta, organizatorii au propus participarea României la EU Film Days cu filmul Câinele japonez (2013), în regia lui Tudor Cristian Jurgiu. Filmul a fost selectat pentru a reprezenta România la cea de-a 87-a ediție a Premiilor Oscar (2015), pentru categoria Cel mai bun film străin. Producția va fi proiectată la National Film Center (NFC) și la Museum of Modern Art din Tokyo. (O.P.)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național