Festivalul George Enescu. București, capitala mondială a muzicii de înaltă calitate: 10 mari orchestre, 30 dintre cei mai renumiți compozitori din lume
Numărul 32-33, 22 aug. - 4 sept. 2017 » Eveniment
Timp de trei săptămâni (2-24 septembrie) se va desfășura, la București, tradiționalul Festival George Enescu. Cu siguranță, melomanii, inclusiv cei din comunitatea contabililor români, cunosc programul acestei manifestări internaționale de amploare, mulți procurându-și abonamente și bilete din vreme. Comparativ cu precedentele ediții, interesul public se va ridica la cote superioare nu numai în rândurile iubitorilor de muzică simfonică, predominantă în repertoriul festivalului. Explicația este lesne de găsit: avem o dovadă extrem de concludentă a afirmării mai puternice a țării noastre în lume prin valori de seamă ale artei și culturii, ceea ce reprezintă o sursă inepuizabilă și pe deplin justificată de mândrie națională, de autentic patriotism.
Fără îndoială, faima mondială a lui George Enescu a reprezentat, reprezintă și va reprezenta totdeauna însemnul emblematic al marii manifestări de la București, organizată – cum se știe – din doi în doi ani. Festivalul se va deschide cu o nouă variantă de prezentare, de interpretare a operei enesciene Oedip, a cărei premieră a avut loc în 1936. De asemenea, în programele de concerte ale formațiunilor românești și străine sunt incluse numeroase alte lucrări nemuritoare din creația lui George Enescu (trei simfonii, trei suite pentru orchestră, cele două celebre rapsodii române, trei sonate pentru vioară și pian, simfonia pentru orchestra de cameră).
În același timp, sunt de relevat alte două elemente „forte” care au sporit, sporesc și vor spori, cu siguranță, atractivitatea festivalului: calitatea publicului meloman din România și valoarea creațiilor muzicale naționale de-a lungul timpului. Acest al doilea element este reconfirmat prin includerea în repertoriul formațiunior muzicale și interpreților de marcă a multor lucrări ale compozitorilor români de ieri și de astăzi.
Faptul că, la București, vor fi prezente mari orchestre din Marea Britanie, Statele Unite, Italia, Rusia, Franța, Cehia, Germania, Austria, Bulgaria, Israel constituie cea mai elocventă dovadă a prestigiului țării noastre în aria mondială a muzicii. O confirmare, la fel de semnificativă, va fi oferită de Forumul compozitorilor, la care și-au anunțat participarea peste 30 de creatori de marcă din numeroase țări. Nu în ultimul rând, ne bucură prezența multor violoniști, pianiști, a altor interpreți remarcabili din state cu o îndelungată tradiție muzicală.
Nu putem, desigur, omite participarea românească, prestigioase orchestre, coruri, dirijori și interpreți care – la rândul lor – sunt „cap de afiș” la competiții internaționale și la concerte susținute în adevărate „temple” ale muzicii universale. Vorbind despre asemenea edificii-simbol ale muzicii, includem, firesc, în prim-plan, Ateneul Român, unde sunt programate zilnic concerte susținute de muzicieni din întreaga lume, fermecați – de-a dreptul – de valoarea arhitectonică, de calitatea acustică a acestei „efigii” a Bucureștiului. La rândul ei, Piața George Enescu va fi gazda multor concerte în aer liber, intrarea fiind liberă.
Prin urmare, toate acestea sunt argumente dintre cele mai expresive în sprijinul afirmației organizatorilor, potrivit căreia ediția din acest an a Festivalului George Enescu nu numai că va continua o foarte valoroasă tradiție, ci o va îmbogăți substanțial, sporind astfel prestigiul țării noastre în lumea culturii și artei de înaltă calitate, ca valori ale întregii umanități.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane