Festivalul „George Enescu”, un brand național consacrat absolut la scară mondială
Numărul 39, 4-10 oct. 2023 » Eveniment
Atât în timpul desfășurării (27 august – 24 septembrie a.c.), cât și zilele care au urmat Festivalului Internațional „George Enescu”, s-au publicat zeci de cronici muzicale, s-au prezentat numeroase date statistice, s-au transmis sute de ore de emisiuni ale posturilor de televiziune și de radio care, fiecare în parte și toate laolaltă, au relevat că această manifestare a reprezentat un eveniment major nu numai în România, ci la scară mondială. Mărturie stau informațiile care atestă participarea a peste 3.500 de artiști vocali și instrumentiști, a peste 150 de soliști de renume internațional, a 40 de dirijori de vârf, a 41 de orchestre din 16 țări, cea mai mare parte reprezentând formațiuni muzicale de rang național.
În ceea ce privește publicul, este deosebit de concludent că în numai 25 de minute din momentul punerii în vânzare a biletelor la concerte, s-a atins un număr de 4.433 de persoane deținătoare ale „pașaportului” de spectator cu locuri asigurate. Potrivit organizatorilor, evaluările preliminare indică faptul că pe tot parcursul festivalului s-au înregistrat peste 150.000 de participanți.
Bineînțeles, astfel de statistici includ și elemente de ordin calitativ demne de tot interesul. Le-au relevat, în declarațiile lor oficiale, directorul artistic al manifestării, reputatul dirijor Cristian Măcelaru, și veteranul de anvergură mondială, dirijorul Zubin Mehta, președintele de onoare al Festivalului, care au adus numeroase argumente în susținerea adevărului potrivit căruia festivalul a devenit unul dintre cele mai mari și mai apreciate manifestări muzicale la nivel mondial. Deviza „Generozitate prin muzică” aleasă pentru ediția din acest an a dat expresie deschiderii participanților, deopotrivă, artiști și spectatori, spre receptarea entuziastă și avizată a celor mai înalte valori ale muzicii „de la Mozart încoace”, cum a afirmat Zubin Mehta. În același timp, Cristian Măcelaru a afirmat că „George Enescu, prin muzica sa, continuă să inspire profund și astăzi peisajul cultural românesc și internațional. Fundamentăm aprecierea pe principiile și valorile unui artist complet, dedicat promovării muzicii, îmbogățind societatea în care se manifesta creația sa și permițând ca forțele transformatoare ale esenței creației să ne înalțe spiritual. Pe baza acestor principii și înrădăcinări sunt hotărât să continui să clădesc pe fundamentul realizărilor monumentale ale Festivalului «George Enescu»”.
În aceea ce privește festivalul, definit și ca un „adevărat maraton cu câte trei sau patru concerte pe zi” sunt de menționat și concertele educative, dedicate tinerilor și copiilor, realizate în parteneriat cu Teatrul Odeon, cu concursul a 9 orchestre românești cu interpretări excepționale. Acestea au fost reunite, la rândul lor, în seria de concerte intitulată „Stagiunea orchestrelor românești” susținută, între altele, cu cele mai rafinate lucrări în primă audiție în țara noastră, cum au fost: „Othello”, de Verdi, în interpretarea Orchestrei și corului „Maggio Musicale Fiorentino” și „Billy Budd” de Britten, cu Orchestra și corul Filarmonicii „George Enescu”.
Sunt numai câteva exemple care confirmă și reconfirmă înscrierea Festivalului „George Enescu” în rândurile celor mai mari evenimente muzicale din Europa și din întreaga lume. Participanții de peste hotare au dat cea mai înaltă apreciere modului de organizare și desfășurare a acestei manifestări de amploare și de o calitate deosebite, au exprimat cele mai calde mulțumiri gazdelor și s-au angajat să transmită pe Mapamond mesajul pe care recenta manifestare din România l-a adresat către cele patru zări, un mesaj de prietenie, de respect față de valorile autentice, de profund umanism, într-o conjunctură internațională în care a fost și este nevoie, mai mult ca oricând, ca muzica să-i unească pe oameni în eforturile lor nu numai de supraviețuire, ci și de imprimarea unui curs nou, spre un progres real al întregii umanități.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile