Festivalul Internațional de Film Transilvania începe săptămâna aceasta
Numărul 9, 24-30 mai 2016 » Roza vânturilor
Sfârșitul lunii mai aduce în Cluj un aer de sărbătoare, în perioada 27 mai-5 iunie urmând să aibă loc cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania, acesta este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România și una dintre cele mai importante manifestări culturale din zonă.
TIFF promovează arta cinematografică prin prezentarea celor mai inovatoare și spectaculoase filme ale momentului care pun accent pe originalitate și libertatea de exprimare și care se diferențiază prin limbajul cinematografic unic sau se concentrează pe curentele actuale din cultura noii generații. Festivalul cuprinde programe educative, workshopuri și masterclass-uri, menite să sprijine și să promoveze industria cinematografică românească.
TIFF a primit titulatura de membru CENTEAST – Alianța Festivalurilor de Film din Europa Centrală și de Est și este sprijinit de Programul MEDIA – Europa Creativă. În 2011, festivalul a fost acreditat de Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film (FIAPF), fiind poziționat printre cele mai importante 40 de manifestări de gen ale lumii.
TIFF 2016 propune un program complex, care stă sub semnul diversității și inventivității, în competiția pentru Trofeul Transilvania fiind înscrise 12 filme realizate de regizori debutanți sau aflați la al doilea lungmetraj care vin din 16 țări (România, Franța, Tunisia, Belgia, Islanda, Danemarca, Australia, India, Bulgaria, Marea Britanie, Germania, Israel, Franța, Cambodgia, Spania și, pentru prima dată în istoria festivalului, Vanuatu).
Printre producțiile care vor rula în competiție se numără À peine j’ouvre les yeux (regia Leyla Bouzid), în care o adolescentă pasionată de rock’n’roll descoperă rebeliunea și pericolele unui regim opresiv în pragul izbucnirii revoluției tunisiene din 2010, Sparrows (în regia islandezului Rúnar Rúnarsson), care urmărește drumul către maturizare al lui Ari, un adolescent forțat de circumstanțe să revină asupra relației disfuncționale cu tatăl alcoolic, Tanna (Premiul Publicului, Veneția 2015), filmat integral de documentariștii Bentley Dean și Martin Butler în Vanuatu, o țară insulară din Pacific. Inspirată de o poveste locală tragică, producția spune o poveste clasică de dragoste interzisă, căreia îi dau viață chiar aborigenii insulei Tanna.
Singurul film românesc din competiția TIFF 2016, Câini este debutul regizorului Bogdan Mirică, scenaristul și coregizorul serialului HBO, Umbre, și va avea premiera națională la Cluj. Thrillerul cu Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu în rolurile principale urmărește traseul lui Roman, un tânăr care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. Reamintim că filmul este selectat în secțiunea Un Certain Regard la Cannes.
Festivalul aduce și producții în premieră mondială la Cluj în secțiunea Zilele Filmului Românesc. 29 de producții vor fi proiectate în această categorie între 2 și 4 iunie. 11 lungmetraje și 16 scurtmetraje vor rula în competiție, în timp ce alte 2 filme vor fi prezentate în afara acesteia.
Spectatorii vor putea viziona, printre altele, Două lozuri, în regia lui Paul Negoescu, o comedie după un scenariu inspirat de nuvela Două loturi de I.L. Caragiale, Discordia, în regia lui Ion Indolean, Ultima zi, al lui Gabriel Achim, o comedie neagră despre credință și sfidare, fidelitate vs infidelitate, În căutarea tatălui pierdut, regizat de Ionuț Teianu, Afacerea Est, al doilea lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski, Imagini din vis, regia Sorin Luca, un documentar inedit despre părintele muzicii electronice din România, Rodion-Ladislau Roșca. De la Cannes ajunge la TIFF și Sieranevada (regia Cristi Puiu), într-o proiecție de gală în prezența echipei.
Scurtmetrajele din Zilele Filmului Românesc sunt premiere absolute sau filme apreciate în ultimul an, realizate de nume precum Cătălin Rotaru, Roxana Stroe, Andrei Gruzsniczki, Ruxandra Ghițescu, Tudor Botezatu, Radu Potcoavă, Constantin Popescu, Ana-Maria Comănescu, Andrei Crețulescu, Norbert Fodor. În premieră națională va putea fi vizionat 4:15 p.m. sfârșitul lumii, de Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga, care, așa cum am mai amintit, este selecționat în competiția de scurtmetraje de la Cannes.
Zeci de profesioniști străini și români, distribuitori, selecționeri și critici interesați de filmul românesc vor lua parte la proiecțiile și evenimentele ocazionate de Zilele Filmului Românesc.
În acest an, TIFF le va onora pe actrițele Carmen Galin și Lujza Orosz cu Premiul de excelență, respectiv Premiul pentru întreaga activitate. Cinefilii vor avea ocazia să o (re)vadă pe marea actriță Carmen Galin într-unul dintre cele mai renumite roluri ale sale, în Faleze de nisip (1982), regizat de Dan Pița, alături de Victor Rebengiuc, Marin Moraru și Gheorghe Visu.
Premiul pentru întreaga activitate acordat unei personalități din cinematografia română îi revine anul acesta Lujzei Orosz, actriță reputată a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, căreia îi va fi dedicată și o proiecție specială a filmului Urgia (1978), coregizat de Iosif Demian și Andrei Blaier.
După Cluj, TIFF se va muta la Sibiu, între 22 și 26 iunie, unde cele mai recente filme românești, precum și producții premiate la festivalurile internaționale de profil vor putea fi văzute în Piața Mare, la Teatrul Gong sau la sala Astra Film, o nouă locație în programul festivalului de anul acesta.
TIFF va oferi publicului clujean și nu numai o selecție de producții cu tematică variată, pe gustul tuturor, înscriindu-se astfel în agenda celor mai spectaculoase manifestări culturale de la începutul verii.
Programul proiecțiilor și informații despre achiziția biletelor sunt disponibile pe site-ul festivalului, tiff.ro. (O.P.)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice