Festivalul Luminii – Spotlight începe la București
Numărul 13-14, 11-24 aprilie 2017 » Roza vânturilor
A treia ediție a Festivalului Internațional al Luminii – Spotlight debutează joi, 20 aprilie a.c., în Piața George Enescu, cu spectacolul de lasere Illuminaire al companiei austriece Phoenix Fire Dancers, programat să înceapă la ora 20.30.
Timp de 4 zile, până la 23 aprilie a.c., festivalul va aduce în atenția publicului bucureștean o nouă interpretare a peisajului urban prin intermediul artei digitale și multimedia. 9 țări participante, peste 20 de instalații, proiecții și sesiuni de video mapping pe clădiri emblematice, reproduceri după picturile lui Ștefan Luchian, 7.000 mp de expoziție – aceasta este, în câteva cuvinte, ediția 2017 a festivalului organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.
Potrivit organizatorilor, în fiecare zi de festival, în intervalul orar 20.30-23.00, Calea Victoriei va deveni pietonală între Muzeul Național de Artă al României și Splaiul Independenței, unde instalațiile de artă și proiecțiile vor transforma zona într-un gigant spațiu expozițional.
O noutate a acestei ediții este prezența Art Safari în cadrul festivalului, cu reproduceri după creațiile lui Ștefan Luchian, ce vor putea fi admirate la Grand Hôtel du Boulevard. O altă premieră o reprezintă participarea MotionLab, nominalizată anul trecut în competiția unuia dintre cele mai importante festivaluri de profil din lume, The Circle of Light Festival.
Mobius Gallery va expune o instalație de artă pe Calea Victoriei, iar muzicianul și artistul vizual Tom Branduș este inclus în festival cu două instalații multimedia, create de Sylenz Media. Portofoliul celei de-a treia ediții Spotlight este completat de artiști din Germania, Ungaria, Slovacia, Finlanda, Cehia, Polonia, Franța și Austria. Dintre artiștii români prezenți în festival mai amintim Mindscape și Les Ateliers Nomad.
Printre clădirile transformate de jocul de lumini se numără Cercul Militar, Hotelul Novotel, clădirea Loteriei Naționale de pe Calea Victoriei. De la Biblioteca Centrală Universitară la Muzeul Național de Artă al României sau Palatul Telefoanelor, peste opt clădiri emblematice din București vor putea fi văzute într-o nouă lumină, iar instalațiile de artă premiate la festivalurile de profil din lume vor fi completate cu proiecte prezentate în premieră, flashmoburi și seturi DJ.
Programul și harta Spotlight se găsesc pe site-ul festivalului, spotlightfestival.ro. Accesul la eveniment este gratuit.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane