Festivalul Luminii – un grandios spectacol al artei și tehnicii
Numărul 14, 16-22 aprilie 2019 » Eveniment
În perioada 19-21 aprilie a.c., Bucureștiul găzduiește cel mai important festival la scară națională în care „vedeta” va fi lumina, în toate ipostazele ei, de la domeniul fizicii (cu prelungirea firească în sfera tehnicii și tehnologiilor) până la sensul metaforic atât de bogat. Primul gând se îndreaptă spre Geneză, când Atotputernicul a poruncit „Să se facă lumină!”. De asemenea, în preajma Sărbătorilor Pascale ne vine în minte îndemnul „Veniți să luați Lumină!”. Astfel, evenimentul la care ne referim se integrează în toate sensurile în opoziția filosofică dintre lumină și întuneric.
Cu o astfel de încărcătură ideatică, Festivalul Luminii – ediția 2019 se prezintă cu un program deosebit de atractiv, care include prezentarea celor mai noi instalații producătoare de lumină, proiecții video, modele de iluminat în domeniul arhitectural, utilizarea de instalații interactive, pentru spectacole de sunet și lumină. De altfel, componenta concertistică a festivalului este prezentă în mai toate manifestările programate în intervalul menționat.
Festivalul din București este conectat la o largă mișcare europeană și mondială sub denumirea de SPOT LIGHT, element deloc neglijabil, dacă avem în vedere preocupările pertinente îndreptate spre promovarea unui stil de viață „luminat” de principiile și regulile normalității comportamentale sintetizate de maxima potrivit căreia „cunoașterea luminează spiritul”. Acest mesaj va fi transmis, în primul rând, de participanții români, dar și de cei veniți din Franța, Marea Britanie, Canada și Australia. Este – și acest fapt – o consacrare internațională a țării noastre și în siajul SPOT LIGHT, într-un domeniu care se bucură de interesul tot mai larg al publicului dornic să se bucure de lumina răspândită de ceea ce definește însuși spiritul uman.
Referindu-ne, în continuare, la modul în care se va desfășura festivalul, observăm că se statornicește o tradiție, fapt atestat de respectarea punctelor topo-geografice din anii precedenți, respectiv Calea Victoriei – Str. Lipscani – Piața Universității. Pe acest traseu vor fi numeroase locuri de popas, care mai de care mai interesante. Nu le putem enumera pe toate, așa că vom opera o selecție cât se poate de sintetică. Ideea centrală este aceea că edificiile cele mai reprezentative ale Capitalei vor face obiectul unor proiecții bazate pe cele mai noi tehnologii în materie. Bunăoară, clădirea principală a CEC Bank va fi fundalul unei proiecții dedicate operei lui Brâncuși, Palatul Telefoanelor va fi luminat astfel încât privitorii să descopere cele mai semnificative imagini oferite de succesiunea anotimpurilor, fațada Muzeului Național de Artă al României va fi un mare ecran pe care se vor proiecta filme dedicate creației artistice, în timp ce clădirea monumentală a Cercului Militar Național va oferi imagini cu tematică sportivă.
În legătură cu toate aceste „puncte de program” se utilizează denumirile internaționale predominant englezești care, cu siguranță, se vor integra în limbajul cotidian așa cum s-a întâmplat și până acum, când a fost vorba despre elemente științifico-tehnice și artistice numeroase, ceea ce facilitează și comunicarea între oamenii aparținând celor mai diferite națiuni. Toate aceste manifestări înscrise în programul festivalului vor deveni, astfel, mărturii elocvente ale timpului nostru, marcat atât de puternic de caracteristicile erei digitale. Cum s-a observat, organizatorii au conceput într-o asemenea manieră programul, încât noile realizări ale tehnicii, rezultante și ele la scara cea mai înaltă a creației umane, reprezintă suportul firesc din care să se răspundă nevoii de lumină în tot ceea ce întreprinde spiritul uman. În definitiv, opunându-se întunericului, toate sursele de lumină (fizice și ideatice) se cer prețuite și promovate în cele mai diverse împrejurări. Desigur, lumina nu poate fi despărțită de umbră, dar depinde de fiecare dintre noi să „producem” și să „beneficiem” de cât mai multă lumină, în toate sensurile și în toate împrejurările.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național