Fiecare gospodărie a generat, în medie, un venit lunar de aproape 180 de lei pentru companiile din sectorul telecom
Numărul 18, 21-27 mai 2019 » Conectarea la era digitală
Potrivit datelor raportate către Autoritatea Naţională de Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) de furnizorii activi pe piaţa comunicaţiilor electronice din România, veniturile totale obţinute din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice au ajuns la 16,1 miliarde de lei, în creştere cu 1,3%. Exprimată în euro, valoarea pieţei de comunicaţii electronice a fost de 3,5 miliarde de euro în 2018, precizează ANCOM. Calculat pe locuitor, venitul mediu lunar generat în sectorul telecom a fost de 69 lei în 2018, cu 2% mai mare față de media din 2017, în timp ce venitul mediu lunar pe gospodărie a fost de 179 de lei, în creștere anuală cu 1,3%.
Evoluţia diferitelor categorii de venituri reflectă preferințele utilizatorilor finali, astfel că veniturile din piața de internet, fix şi mobil, au avut cea mai bună evoluţie, crescând anual cu 12% (până la 4,8 miliarde de lei), în timp ce veniturile din telefonie fixă au ajuns la numai 1,5 miliarde lei, în scădere cu 10% faţă de 2017. Veniturile din servicii de retransmisie TV au crescut cu 0,4%, până la 2,1 miliarde de lei, iar cele din telefonie mobilă au scăzut cu 3,4%, fiind în valoare de 6,5 miliarde lei.
Chiar dacă cele mai însemnate venituri sunt generate, în continuare, de telefonia mobilă, ponderea acestora în totalul veniturilor din rețele şi servicii de comunicații electronice a scăzut cu 2 p.p, ajungând la 40%, în timp ce internetul mobil și fix câștigă tot mai mult teren de la un an la altul, ajungând să deţină o pondere de 30%, valoare în creştere cu 3 p.p faţă de anul 2017.
În funcție de veniturile obţinute în 2018, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 27%, principalul competitor 24%, următorul competitor 21%, ceilalți furnizori însumând 28%. (Al.R.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial