Filiala București, prezentă la a VIII-a ediție a Conferinţei Fondurile Europene
Numărul 14-15, 5-18 iulie 2016 » Agenda CECCAR
Președintele Filialei CECCAR București, lect. univ. dr. Florentin Caloian, și Alexandru Paru, vicepreședinte al filialei, au participat joi, 30 iunie, la a VIII-a ediţie a Conferinţei Fondurile Europene, organizată de Ziarul BURSA sub genericul Absorbţia finanţărilor europene – şansă de modernizare pentru România.
Evenimentul a avut loc în Aula „Costin Murgescu” a Institutului Bancar Român și a reunit nume importante ale mediului economic, dintre care amintim: Liviu Rogojinaru – secretar general Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Adina Moga – director OIPSI – Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Ilie Dan Barna – secretar de stat, Ministerul Fondurilor Europene (MFE), Achim Irimescu – ministrul Agriculturii, Gabriel Friptu – director general, Direcţia Generală Programe Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Unul dintre subiectele abordate l-au constituit obiectivele Ministerului Fondurilor Europene, fiind dezbătute aspecte precum închiderea în condiții optime a programelor operaționale 2007-2013 și lansarea apelurilor pe noua perioadă de programare 2014-2020, precum și eficientizarea unor proceduri în abordarea și gestionarea fondurilor europene.
De asemenea, conferința a prilejuit exprimarea unor puncte de vedere ale oficialităților prezente la eveniment cu privire la progresele și problemele latente în procesul de absorbție, fiind expuse totodată soluții de îmbunătățire a gradului de absorbție a fondurilor europene și modalități de evitare a repetării greșelilor din exercițiul 2007-2013.
Alte puncte înscrise în agenda conferinței au fost legislația achizițiilor publice, realizări românești cu bani europeni și sprijin bancar pentru fondurile europene.
Discuțiile din cadrul întâlnirii au evidențiat principalele aspecte care au îngreunat absorbţia fondurilor europene – pentru intervalul 2007-2013, precum şi modalitatea în care experiența și concluziile rezultate din vechiul program vor fi puse în practică în perioada următoare. De asemenea, participanţii au fost informaţi asupra faptului că România, în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene pe noul cadru de finanţare, nu se află cu mult în întârziere faţă de celelalte state membre, gradul de absorbţie fiind de aproximativ 1% la nivelul întregii Uniuni Europene. În opinia secretarului de stat MFE, Ilie Dan Barna, „miza fundamentală pentru ţara noastră o constituie, în acest moment, îmbunătăţirea mecanismului desemnării şi lansarea de noi ghiduri de finanţare, care au devenit, alături de închiderea intervalului de finanţare 2007-2013, priorităţi la nivelul conducerii MFE”.
Aşa cum au arătat oficialii MFE, la momentul actual sunt deschise linii de finanţare cu un buget total de 45% din alocarea financiară a României pentru întregul interval 2014-2020, o pondere mare din această sumă fiind din Programul de Infrastructură Mare (POIM), pentru care, deocamdată, se pare că există probleme privind numărul mic de proiecte la nivelul administraţiilor publice locale şi centrale.
Totodată, directorii autorităţilor de management prezenţi au confirmat, în legătură cu mult aşteptatele programe PNDR şi proiectele destinate IMM-urilor finanţate prin Programul Operaţional Regional, deschiderea liniilor de finanţare până la 1 august 2016.
Oficialii prezenţi au evidenţiat importanţa implicării experţilor financiari în scrierea şi implementarea proiectelor cu finanţare europeană şi, totodată, au îndemnat consultanţii şi beneficiarii să includă în echipele de proiect astfel de experţi, în vederea obţinerii rezultatelor previzionate.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial