Filiala CECCAR Ialomița: Răspunderea expertului contabil și riscul asociat în realizarea lucrărilor de expertiză contabilă judiciară
Numărul 32, 8-14 noiembrie 2016 » Agenda CECCAR
Reprezentanți ai principalilor beneficiari de lucrări de expertiză contabilă judiciară din județul Ialomița au participat, la 2 noiembrie a.c., la întâlnirea de lucru semestrială a membrilor Grupului Experților Judiciari, organizată de Filiala CECCAR Ialomița, cu tema Răspunderea expertului contabil și riscul asociat în realizarea lucrărilor de expertiză contabilă judiciară.
A fost analizată activitatea desfășurată pe linia întocmirii lucrărilor de expertiză contabilă judiciară, analiză văzută prin prisma auditului de calitate. Din datele prezentate a reieșit că numărul lucrărilor efectuate în acest an a crescut. De asemenea, o sporire a numărului lucrărilor s-a constatat și în situația celor solicitate de Inspectoratul de Poliție în faza de cercetare a dosarelor. Experții contabili judiciari au prezentat spețe întâlnite în practică, din care au reieșit riscurile pe care le implică acceptarea și întocmirea unor astfel de lucrări. În acest sens, președintele filialei, Dumitru Moldoveanu, a subliniat răspunderea experților contabili judiciari în ceea ce privește realizarea lucrărilor de expertiză, expunând totodată pârghiile pe care le au la dispoziție pentru evitarea consecințelor negative ce pot surveni în urma întocmirii defectuoase a lucrărilor.
Camelia Malama, vicepreședinte al CECCAR, a expus spețe cu care filiala Ialomița nu s-a confruntat, dar care se întâlnesc adesea, precum sesizări fără fundament ale unor experți împotriva colegilor sau atragerea răspunderii penale în cauze care au ca obiect dosare cu caracter deosebit.
La rândul său, Lucia David, președintele Comisiei de disciplină de pe lângă Consiliul filialei, a prezentat tipuri de spețe pe care comisia le-a analizat, precum și cazuri din jurisprudența comisiilor de disciplină ce au avut ca obiect reclamații la adresa celor care întocmesc lucrări de expertiză contabilă judiciară.
Au fost dezbătute, totodată, aspecte privind nivelul onorariilor, prorogarea termenului de pronunțare a instanței cu privire la onorariu, insuficienta claritate a obiectivelor, precum și neplata suplimentelor solicitate de părți.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane