Filme europene se întrec la Timișoara pentru trofeul Ceau, Cinema!
Numărul 14-15, 5-18 iulie 2016 » Roza vânturilor
Șase filme din Austria, Croația, Polonia, Rusia, Serbia și Ucraina concurează în acest an pentru Marele Premiu și Premiul Publicului la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc la Timișoara, în perioada 14-17 iulie.
Ceau, Cinema! este un eveniment dedicat filmului european, organizat de Asociația „Marele Ecran” și Asociația „Pelicula Culturală” și realizat de voluntari, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara. Manifestarea reprezintă o inițiativă menită să readucă în atenția publicului timișorean producțiile europene.
Debuturi sau filme ale unor autori consacrați, cele șase producții selecționate în competiție oferă o privire asupra diversității și calității cinematografiei de autor centrale și est-europene. Ajunsă în acest an la a doua ediție, competiția Ceau, Cinema! propune atât descoperiri, cât și filme care au avut nominalizări sau au primit premii la mari festivaluri precum cele de la Cannes, Karlovy Vary, Sarajevo, Toronto, Salonic, Varșovia sau Tallinn.
Cei care cad au aripi (Those Who Fall Have Wings) al regizorului și muzicianului Peter Brunner, Soră-mea (These Daughters of Mine), al doilea film al regizoarei poloneze Kinga Debska, Cântarea Cântărilor (Song of Songs), regizat de Eva Neymann, Panama, debutul regizorului sârb Pavle Vuckovic, nominalizat pentru Camera d’Or la Cannes în 2015, sunt câteva dintre producțiile europene înscrise în competiție.
Actorii Alina Ilea și Alexandru Papadopol și regizorul Răzvan Georgescu alcătuiesc juriul competiției Ceau, Cinema! din acest an, care va stabili câștigătorul Marelui Premiu, în valoare de 1.000 euro. Spectatorii vor vota producția favorită pentru Premiul Publicului (500 euro). La ediția din acest an va fi acordat și un trofeu pentru film independent sau de debut, în valoare de 500 euro, pentru care sunt eligibile peliculele din toate secțiunile festivalului.
Proiecțiile, evenimentele și atelierele vor avea loc la Timișoara și Gottlob (prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat).
Mai multe detalii despre eveniment găsiți la www.ceaucinema.ro și facebook/ceaucinema. (O.P.)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane