Finanțarea lanțurilor de aprovizionare în Europa provoacă îngrijorări în rândul investitorilor cu privire la datoriile ascunse
Telex » Știri 9 decembrie 2020
Companiile europene afectate de criza coronavirusului se îndreaptă din ce în ce mai mult spre un instrument financiar complex pentru a-şi plăti furnizorii, ceea ce creşte îngrijorările investitorilor cu privire la datoriile ascunse, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Datele arată că finanţarea lanţurilor de aprovizionare, prin intermediul cărora companiile pot obţine bani de la bănci pentru a-şi plăti furnizorii fără a utiliza capitalul de lucru, este posibil să atingă un nivel record în 2020.
Firma de cercetare Coalition susţine că marile bănci ale lumii urmează să câştige până la 27 miliarde de dolari în acest an din finanţarea lanţurilor de aprovizionare, pe măsură ce mari debitori, în special din Europa, se chinuie să îşi ajute furnizorii afectaţi de pandemie. Este vorba despre o creştere de aproximativ 5,5% în 2020, comparativ cu un ritm mediu de creştere de 2% în ultimii patru ani.
Chiar dacă finanţarea lanţurilor de aprovizionare este un instrument legitim de afaceri, colapsul unor companii renumite precum Carillion (Marea Britanie), Abengoa (Spania) şi NMC Health (Emiratele Arabe Unite) a provocat îngrijorări în rândul investitorilor.
„Finanţarea lanţurilor de aprovizionare este ultima inginerie financiară care ar putea avea consecinţe serioase asupra capitalului de lucru. Nu cred că investitorii îşi dau seama cât de serios este”, a spus Pierre Verle, manager de portofoliu la firma franceză de asset management Carmignac.
Chiar dacă este o sursă esenţială de credit într-o situaţie de criză, finanţarea lanţurilor de aprovizionare, cunoscută şi sub denumirea de factoring invers, poate masca nivelul real al datoriilor şi al problemelor de numerar cu care companiile se pot confrunta pentru că nu apar în bilanţul contabil sub formă de datorii, subliniază investitorii şi analiştii. „Acest produs a fost foarte popular în perioada pandemiei de COVID-19, pentru că oferă capital de lucru pentru companiile care suferă de un şoc temporar pe partea de cerere”, spune Eric Li, director de cercetare la firma Coalition.
Chiar dacă nu există date oficiale cu privire la finanţarea lanţurilor de aprovizionare, câştigurile realizate de bănci oferă unele indicii. Băncile sunt o sursă importantă de astfel de finanţări chiar dacă pentru ele reprezintă o mică parte a afacerilor pe segmentul de trade finance.
În paralel, fondurile de investiţii, care nu trebuie să respecte aceleaşi cerinţe de capital ca şi băncile, încep şi ele să ofere din ce în ce mai mult finanţarea lanţurilor de aprovizionare, cu toate că există o vizibilitate mult mai redusă cu privire la expunerea lor.
Greensill, cel mai mare furnizor nonbancar de finanţare a lanţurilor de aprovizionare, susţine şi el că volumul afacerilor proprii a crescut în acest an.
Companiile nu sunt obligate să dezvăluie că au recurs la tehnica finanţării lanţurilor de aprovizionare, iar în luna iunie 2019 Fondul Monetar Internaţional a avertizat că lipsa de date disponibile cu privire la trade finance a fost recunoscută ca o problemă după criza financiară din 2008.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale