Finanțările acordate cu garanțiile gestionate de FNGCIMM au atins 74 miliarde de lei în perioada 2020-2024
Telex » Știri astăzi, 9:14
Finanțările acordate cu garanțiile gestionate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) au atins 74 miliarde de lei, în perioada 2020-2024, cu o valoare totală a garanțiilor în valoare de 64 miliarde de lei, conform unui comunicat al Fondului, citat de Agerpres.
Aceste valori reprezintă o creștere cu 150% față de soldul creditelor acordate de sistemul bancar în perioada 2005-2019.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a publicat rezultatele unui amplu studiu de impact, realizat de către economistul și analistul financiar Iancu Guda, CFA, EMBA, privind efectele programelor de garantare derulate între anii 2020 și 2024. Studiul a relevat contribuția semnificativă a acestor programe la susținerea companiilor românești, la reducerea disparităților regionale, precum și la creșterea veniturilor fiscale și dezvoltarea sustenabilă a economiei naționale.
"Suntem deosebit de încântați de rezultatele acestui studiu, care confirmă că programele pe care le-am conceput și le-am implementat în timpul crizelor Covid și cea generată de declanșarea războiului din Ucraina au reprezentat măsuri de sprijin extrem de oportune și bine primite de mediul antreprenorial și de piața financiară. Studiul remarcă faptul că schemele de garantare gestionate de FNGCIMM au jucat un rol important în bancarizarea finanțării companiilor și au contribuit la reducerea riscului sistemic de interdependență și contagiune generat prin creditul comercial. Garanțiile acordate de România în anul 2023 reprezintă cel mai înalt nivel de intermediere financiară raportat la PIB, dintre statele Uniunii Europene. Programele IMM INVEST și IMM INVEST PLUS au oferit companiilor acces la finanțare în condiții avantajoase, eliminând barierele semnificative asociate cu cerințele de colateral și alte garanții, care știm că sunt determinante în accesarea creditelor. Pregătim, în continuare, alte produse de garantare țintite pe diferite sectoare economice și ne străduim să obținem cele mai bune condiții de finanțare și garantare europeană pentru companiile din România, prin intermediul fondului InvestEu”, a declarat Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM, citat în comunicat.
Finanțările au fost distribuite echitabil între regiuni, depășind proporția reprezentativității companiilor din zonele respective. Spre exemplu, companiile din București, care generează aproximativ 30% din PIB-ul național, au primit doar 14% din totalul finanțărilor.
Regiunea Nord-Est, una dintre cele mai puțin dezvoltate economic, a beneficiat de 18% din totalul finanțărilor, cu mult peste media națională. Această alocare strategică a contribuit la reducerea disparităților economice teritoriale, un obiectiv esențial pentru dezvoltarea echilibrată a României. Studiul mai arată că 80% dintre companiile beneficiare ale garanțiilor FNGCIMM au înregistrat creșteri ale cifrei de afaceri în termen de 2-3 ani de la obținerea finanțării: 50% dintre companii au raportat creșteri de peste 50%; 15% și-au dublat veniturile; 12% și-au triplat cifra de afaceri.
La nivel agregat, rezultatele se prezintă astfel: cifra de afaceri cumulată a crescut cu 60%, de la 315 miliarde lei (2020) la 505 miliarde lei (2023); profitul net consolidat a crescut cu 88%, de la 24 miliarde lei (2020) până la 45 miliarde lei (2023); nivelul capitalurilor proprii a crescut cu 58%, de la 97 miliarde lei (2020) la 154 miliarde lei (2023), reflectând o distribuire medie a dividendelor de 50% din profiturile realizate între 2020-2023; nivelul total al activelor a crescut cu 59%, de la 222 miliarde lei (2020) până la 354 miliarde lei (2023), avansul fiind similar și pentru activele fixe (55%); în timp ce numărul de angajați a crescut cu 7%, de la 753.109 (2020) până la 804.622 (2023), finanțările au generat 51.513 locuri de muncă.
În 2023, impactul fiscal direct (TVA, contribuții salariale, impozite pe profit sau venit) a fost de 55,81 miliarde de lei. Impactul fiscal indirect, generat prin lanțurile de aprovizionare și investiții domestice, a fost de 49,81 miliarde de lei. Impactul fiscal generat doar în anul 2023 este de două ori mai mare decât toate garanțiile acordate și de 264 ori mai mare decât garanțiile efectiv executate până la finalul anului 2024, se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, programul IMM INVEST s-a dovedit a fi un motor esențial pentru creditarea companiilor în perioada 2020-2024, acoperind o gamă variată de nevoi: capital de lucru în timpul pandemiei, investiții în recuperarea economică și sprijin pentru sectoare strategice precum agricultura, energia sau construcțiile.
Din cele 79 miliarde de lei creștere a creditării totale din perioada 2020-2024, 74 miliarde au fost finanțări acordate cu garanții FNGCIMM. Rata creditelor neperformante pentru garanțiile FNGCIMM este de doar 0,6%, semnificativ mai mică decât media de 2,53% din sistemul bancar.
Studiul subliniază necesitatea extinderii programelor de garantare și în perioada următoare, având în vedere creșterea interesului pentru digitalizare și inovare, sectoare unde accesul la finanțare rămâne limitat, nevoia de a sprijini companiile mici în tranziția către un model economic verde și sustenabil și dezvoltarea unor mecanisme mai flexibile de garantare, adaptate condițiilor economice în schimbare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc