Fitch a îmbunătățit perspectiva ratingului atribuit municipiului București de la negativă la stabilă
Telex » Știri 18 aprilie 2023
Fitch Ratings a confirmat, la "BBB minus", ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută și monedă locală ale municipiului București și a îmbunătățit perspectiva de la negativă la stabilă, informează un comunicat al agenției de evaluare financiară, citat de Agerpres. Decizia vine după ce, luna trecută, Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și a revizuit perspectiva de țară de la negativă la stabilă.
De asemenea, Fitch a revizuit profilul individual de creditare (SCP) al capitalei României de la "bbb plus" la "a", reflectând revizuirea profilului de risc de la "nivel scăzut mediu" la "nivel mediu", performanța operațională solidă și planul ambițios de investiții.
Capitala României are o populație de aproximativ 2,16 milioane de locuitori, și este responsabilă pentru mai mult de 30% din economia țării, iar nivelul local de bogăție este de peste patru ori mai ridicat decât media națională, se menționează în comunicat. Cheltuielile de capital ale orașului ar urma să rămână ridicate în perioada 2023-2025, ducând la un deficit mediu de 3% din veniturile totale, apreciază Fitch.
♦ Ratingurile municipiilor Brașov, Oradea și Buzău au fost confirmate la „BBB minus”
De asemenea, Fitch informează că a confirmat, la "BBB minus", ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută și monedă locală ale municipiilor Brașov, Oradea și Buzău și a îmbunătățit perspectiva de la negativă la stabilă.
În privința Brașovului, confirmarea ratingurilor reflectă opinia Fitch că performanța operațională și nivelul datoriei vor rămâne în linie cu ale altor orașe care beneficiază de un calificativ ''BBB minus'' pe termen mediu, în pofida presiunilor asupra bugetului orașului, de pe urma majorărilor de prețuri și a efectelor negative macroeconomice cauzate de războiul din Ucraina.
Fitch evaluează profilul individual de creditare (SCP) al Brașovului la "bbb plus", reflectând o combinație între profilul de risc de "nivel scăzut mediu" și o evaluare a sustenabilității datoriei la "aa", ratingurile orașului fiind limitate de cele ale României.
Situat în centrul României, Brașovul este al șaptelea mare oraș din România, având 290.000 locuitori.
În cazul municipiului Oradea, Fitch a revizuit profilul individual de creditare (SCP) de la "bbb plus" la "a minus", reflectând performanța operațională solidă, în pofida presiunilor asupra bugetului orașului, de pe urma majorărilor de prețuri și a efectelor negative macroeconomice cauzate de războiul din Ucraina. Ratingurile orașului sunt limitate de cele ale României.
Oradea, capitala județului Bihor, are aproximativ 221.000 de locuitori, areo economie diversificată și mai puțin dependentă de ciclul economic decât alte orașe industrializate.
În cazul municipiului Buzău, confirmarea ratingurilor reflectă opinia Fitch că performanța operațională și nivelul datoriei vor rămâne în linie cu ale altor orașe care beneficiază de un calificativ ''BBB minus'' pe termen mediu, în pofida presiunilor asupra bugetului orașului, de pe urma majorărilor de prețuri și a efectelor negative macroeconomice cauzate de războiul din Ucraina.
Fitch evaluează profilul individual de creditare (SCP) al municipiului Buzău la "bbb minus", reflectând o combinație între profilul de risc de "nivel scăzut mediu" și o evaluare a sustenabilității datoriei la "aa", ratingurile orașului fiind limitate de cele ale României.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național