Fitch a înrăutăţit la 1% estimarea de creştere a zonei euro în acest an
Numărul 6, 19-25 febr. 2019 » Lumea în care trăim
Fitch Ratings a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei zonei euro la 1% în 2019 şi a apreciat că deteriorarea perspectivelor privind PIB-ul regiunii şi scăderea ratei inflaţiei îi vor determina pe oficialii Băncii Centrale Europene să adopte o nouă rundă de împrumuturi ieftine către bănci (TLTRO), se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Agerpres. Datele din ultimele luni privind activitatea economică a zonei euro arată o deteriorare mai rapidă decât în alte părţi ale lumii şi reprezintă o surpriză negativă, apreciază Fitch. „Deşi sunt de vină numeroşi factori tranzitorii, aceştia nu pot explica adâncimea şi extinderea încetinirii. Credem că scăderea activităţii economice a zonei euro este în principal rezultatul înrăutăţirii mediului extern, pe fondul escaladării tensiunilor din comerţul internaţional. Iar încetinirea economiei chineze a afectat şi evoluţia zonei euro”, a apreciat economistul şef al Fitch, Brian Coulton.
Dar piaţa forţei de muncă în zona euro rămâne solidă, sprijinind creşterea veniturilor gospodăriilor, politica monetară sprijină economia, condiţiile de creditare stimulează economia, iar împrumuturile acordate persoanelor fizice şi juridice continuă să crească, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.
Creşterea zonei euro ar urma să se redreseze în cursul acestui an, deoarece autorităţile din China au adoptat măsuri pentru stabilizarea economiei, apreciază Fitch.
Agenţia se aşteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de aproximativ 1% în 2019, după ce în decembrie estima o expansiune de 1,7%. În Germania şi Italia creşterea economică ar urma să se situeze anul acesta la aproximativ 1%, şi, respectiv, 0,3%.
Deteriorarea perspectivelor de creştere economică şi scăderea ratei inflaţiei îi vor determina pe oficialii Băncii Centrale Europene să adopte o nouă rundă de împrumuturi ieftine către bănci, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice