Fitch avertizează că 2023 va fi un alt an dificil pentru statele emergente
Numărul 4, 1-7 feb. 2023 » Lumea în care trăim
O creștere economică slabă și creșterea costurilor cu împrumuturile ar putea pune presiuni asupra perspectivelor pentru statele de pe piețele emergente în 2023, a avertizat agenția de evaluare Fitch, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Presiunile asupra finanțelor publice și, în multe cazuri, agravarea riscurilor politice afectează și ele perspectivele pentru statele emergente în 2023, adaugă Fitch.
"La fel ca și în 2022, vor fi cazuri de provocări în obținerea de finanțare de urgență pentru piețele emergente mici și de frontieră, chiar și în moneda locală" se arată în raportul Fitch.
"Numărul record de state emergente care au un rating de tip «CCC+» sau mai mic înseamnă că noi cazuri de incapacitate de plată sunt posibile", a adăugat agenția de evaluare.
Din punct de vedere geografic, Europa emergentă, Asia și Africa sub-sahariană sunt, în opinia Fitch, regiuni cu o perspectivă care se "deteriorează", în timp ce Orientul Mijlociu, Africa de Nord și de Est, alături de America Latină au o perspectivă "neutră".
Efectele inflației vor continua să persiste în bilanțurile guvernamentale, pe fondul prelungirii efectelor indexării salariilor și beneficiilor sociale, se mai arată în raport.
"Fitch se așteaptă ca ritmul consolidării fiscale să încetinească în 2023, peste 40% din portofoliul de state emergente cărora le acordăm un rating urmând să înregistreze deficite mai mari sau surplusuri mai mici decât în 2022", subliniază agenția de evaluare.
O veste bună ar putea veni din partea unei normalizări mai rapide a inflației, care ar putea aduce și o modificare mai rapidă a direcției politicii monetare urmate de băncile centrale din întreaga lume și ar duce dolarul american mai jos. Cu toate acestea, Fitch avertizează că niciunul dintre aceste elemente nu este inclus în scenariul său de bază pentru anul 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice