Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă
Telex » Știri 14 octombrie 2024
Fitch Ratings a confirmat ratingurile pe termen lung în valută și monedă locală ale Bucureștiului la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară, citat de Agerpres. Confirmarea reflectă opinia nemodificată a Fitch conform căreia pe termen mediu performanța operațională a orașului și nivelul datoriei vor rămâne în linie cu alte orașe care au sustenabilitatea datoriei de categorie „aa”, în pofida presiunilor asupra bugetului de pe urma inflației încă ridicate și a implementării unui plan ambițios de investiții.
Profilul individual de credit (SCP) al Bucureștiului este evaluat la „a”, reflectând o combinație între un profil de risc „mediu” și un profil financiar „aa”. Ratingurile pe termen lung ale Bucureștiului sunt limitate de ratingul suveran al României („BBB minus” / perspectivă stabilă) și plafonat la „BBB minus”, se arată în comunicat.
Bucureștiul este expus la risc de refinanțare deoarece 2,200 miliarde de lei din datoria sa trebuie rambursată într-o singură tranșă la maturitate (54% din datoria directă la 30 iunie 2024). Există patru obligațiuni (de 555 milioane de lei fiecare), care au scadența în 2025, 2028, 2030 și 2032. Restul datoriei orașului are o structură de amortizare. Bucureștiul nu are datorii pe termen scurt și are un acces recunoscut pe piața datoriilor, apreciază Fitch.
Bucureștiul este responsabil pentru mai mult de 30% din economia țării și nivelul bogăției pe plan local este de aproape trei ori media națională.
Fitch consideră că o revizuire în creștere a ratingurilor suverane ar putea duce la o îmbunătățire a calificativelor Bucureștiului.
Principalii factori care ar putea conduce la înrăutățirea ratingului: o revizuire în scădere a ratingurilor suverane, sau o revizuire în scădere cu mai multe trepte a profilului individual de credit sub „bbb minus”, care ar putea fi determinat de o deteriorare materială a nivelului datoriei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile