Fitch: Peste 60% din perspectivele de rating ale băncilor sunt negative
Telex » Știri 11 august 2020
Proporţia ratingurilor băncilor cu perspectivă negativă sau plasate sub supraveghere cu perspectivă negativă a crescut la peste 60% la 30 iunie 2020, de la 13% la 31 decembrie 2019, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Fitch, informează Agerpres. Ratingurile cu perspectivă negativă sau plasate sub supraveghere cu perspectivă negativă ar putea duce la o posibilă retrogradare a calificativelor.
Proporţia ratingurilor plasate sub supraveghere cu perspectivă negativă a fost de 10%, cel mai ridicat nivel din ultimii ani, ceea ce reflectă riscurile pe termen scurt la adresa calificativelor multor bănci. Practic, nu există ratinguri cu perspectivă pozitivă sau plasate sub supraveghere cu perspectivă pozitivă, avertizează Fitch.
Perspective negative sunt în special pe pieţele emergente din America de Nord şi America de Sud, unde 87% dintre ratinguri au perspectivă negativă sau sunt plasate sub supraveghere cu perspectivă negativă, ceea ce reflectă deteriorarea mediului operaţional şi deciziile privind ratingurile suverane. În afara Americii Latine, proporţia ratingurilor cu perspectivă negativă sau plasate sub supraveghere cu perspectivă negativă este mai scăzută în economiile emergente (54%) decât în economiile dezvoltate (73%).
Pieţele dezvoltate din Europa au a doua cea mai ridicată proporţie a ratingurilor cu perspectivă negativă sau plasate sub supraveghere cu perspectivă negativă - cea mai mare creştere în primul semestru din 2020. Aceste evoluţii reflectă dificultăţile la adresa profitabilităţii, care vor fi exacerbate probabl de efectele economice negative ale pandemiei, se arată în raportul agenţiei de evaluare financiară. De asemenea, pieţele dezvoltate din Europa au de departe cea mai ridicată proporţie a băncilor cu ratinguri plasate sub supraveghere cu perspectivă negativă (22%).
În schimb, economiile emergente din Asia-Pacific şi Europa au cea mai scăzută proporţie a ratingurilor cu perspectivă negativă sau plasate sub supraveghere cu perspectivă negativă (27% şi, respectiv, 44%). Aceste evoluţii reflectă sprijinul extern şi, în cazul Europei, sprijinul instituţional de la băncile mamă cu rating mai ridicat.
Pe plan global, în primul semestru din acest an au fost retrogradate ratingurile a 109 bănci şi au fost revizuite în creştere calificativele a nouă bănci. Revizuirile în scădere au fost în special pe pieţele emergente din America de Nord şi America de Sud (34), pieţele dezvoltate din Europa (25), Orientul Mijlociu şi Africa (21).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial